Антикорупционният закон мина на първо четене

Антикорупционният закон мина на първо четене | StandartNews.com

Парламентът прие Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, с който се създава Национално бюро за предотвратяване на корупцията, за отнемане не незаконно придобитото имущество.  „За" антикорупционния закон гласуваха 130 народни представители, „против" – 28 „въздържали се" - 13, с което той бе приет на първо четене.

Приетият законопроект урежда принципите и механизмите за предотвратяване на корупционно поведение на лицата, заемащи висши публични длъжности, както и принципите и механизмите за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. Със законопроекта се уреждат още условията и реда за деклариране и проверка на имущественото състояние.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която е и вносител на законовите текстове, подчерта, че създаването на добър, работещ, единен орган за борба с корупцията е в основата на ефективността на антикорупционния закон, съобщава Фокус. 

От ГЕРБ подкрепиха закона на първо четене. В рамките на дебата Йордан Цонев от ДПС заяви, че групата му ще подкрепи на първо четене антикорупционния закон като наличие на политическа воля за справяне с голямата язва на българското общество - корупцията. Депутатите от левицата обаче изъкнаха, че нямат никакво намерение да подкрепят предложените текстове. Социалистите призоваха законът да се разпише така, че да не позволява репресия срещу определени хора. 

От Патриотичния фронт пък изразиха опасение, че Националното бюро за предотвратяване на корупцията няма как да бъде контролирано според сегашните текстове в антикорупционния закон. Иван Иванов от АБВ обяви,че групата му няма да подкрепи закона. Председателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски сподели преценката си, че новият закон е по-строг от първия му вариант, който не беше приет от парламента. 

"Стандарт" припомня, че преди законът да бъде приет окончателно, той трябва да бъде гласуван на второ четене. Депутатите от всички парламентарни групи имат правото в срок преди второ четене да внесат предложения за изменения на текстовете от законопроекта. Преди предложенията им да стигнат до гласуване в зала, те трябва да бъдат обсъдени в парламентарните комисии. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай