Анджей Джандев: Златоград има шанс да стане център по балнеология

Бранд Родопи е комбинация от автентичност и традиции

Анджей Джандев: Златоград има шанс да стане център по балнеология | StandartNews.com
  • С народните представители и експерти от Движението ще настояваме за целева държавна субсидия за проекти в региона
  • За първи път в Златоград ще има референдум, това е най-демократичният начин хората да изразят мнението си
  • Бранд Родопи е комбинация от автентичност и традиции
  • За развитието на региона спешно е нужен скоростен път от магистрала "Тракия" до границата
  • ДПС осигурява със закон здравословна среда за устойчиви инвестиции без корозивен руски капитал
  • В Движението има приемственост, прави политика заедно с младежите
  • За да има туризъм 4 сезона, в проекта трябва да бъдат включени още селата Ерма река и Старцево, казва депутатът от ДПС Анджей Джандев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Анджей Джандев е народен представител на ДПС от Смолян. Един от най-младите депутати в 49-ото НС. Член е на парламентарните комисии по външна политика и по енергетика, народен представител на ДПС и в предишния парламент.

- Г-н Джандев, на 9 юли в Златоград за първи път ще се проведе референдум. Той е свързан с изграждането на Кооперативен пазар, за който общината ще тегли 1,7 млн. лв. кредит. Защо се налага строеж на нов пазар, при положение, че има общински?

- Първо искам да поздравя всички със свещения празник Курбан Байрам. Пожелавам здраве, мир и благополучие.

Референдумът е най-демократичният начин и отлична възможност хората да изразят своите мнения по различни въпроси. Във всеки общински център е нужно да има пазар, на който местните производители и търговци да предлагат стоката си. Истината е, че настоящият пазар е неугледен и влошава визията на града. В пазарните дни се посещава от много хора от региона и е център на социална активност на общността. Трафикът е натоварен и често има задръствания. Построяването на нов пазар може да предостави по-добро и удобно пространство за търговия и пазаруване. Привлекателният и добре организиран пазар ще представя града като съвременно и притегателно място за посещение. А дали сега е времето за теглене на кредит и къде е правилното място за нов пазар ще решат хората.

- Може ли община Златоград за си позволи този заем? Има ли други възможности за финансиране на проекта?

- Важно е да се обмислят рисковете и да се изготви реалистичен финансов план за изпълнението на проекта, като се има предвид че цените на строителните материали започнаха да поевтиняват. Малки общини, каквато е Златоград, с ограничени финансови ресурси може да търси различни източници на финансиране като европейски средства и други. Заедно с народните представители и експерти от ДПС ще защитим обществения интерес и ще настояваме пред Министерски съвет и министъра на финансите да се отпусне допълнителна целева субсидия, тоест - да се финансира от държавата.

- Достатъчно информирани ли са жителите на Златоград по проблема, за да вземат правилното решение на референдума?

- Радвам се, че за първи път се организира референдум. В община Златоград има много будни хора. При провеждането на такива допитвания, трябва да има по-широка информираност. Младите хора се запознават предимно от социалните мрежи, но за да се вземе правилно решение е важно да се осигури достъпна и обективна информация за референдума, която да достигне до повече хора.

- В същото време Златоград има друг, много болезнен за хората проблем - топлата вода. Все още не може да бъде изграден водопроводът от находището при с. Ерма река. А общината има шанс да се превърне в балнеоложки център, след като Министерството на здравеопазването издаде балнеологична оценка за сондаж "Ерма река". Как виждате реализацията на този проект?

- Геотермалната вода е наистина гореща тема, която се експлоатира винаги преди местни избори. За всяко нещо са необходими финансови средства и добра воля. Имаме национално природно богатство с доказани качества за лечебен туризъм. При развитие на балнеоложки център и използването на минералната вода в региона има потенциал за подобрение на облика на общината и на социалната среда. Важното е, че с това туризмът ще се развие целогодишно. Местните жители ще се включат в туристическия бранш и ще могат да се възползват от разкриване на нови работни места и предприемачески възможности. Смятам, че има потенциал на проекта и възвръщаемост на инвестицията. Явно не са намерени правилните източници на финансиране или има нещо грешно в самата концепция.

- Къде е проблемът?

- Находището се намира в с. Ерма река и вече има изграден сондаж. От жителите в Ерма река и съседното село Старцево е поставен въпросът за изграждането на инфраструктура за балнеолечение и в тези населени места. Важно е тези села да не остават на заден план и да бъдат включени в развитието на цялостната концепция за туризма. Финансирането на такъв проект е голямо предизвикателство и трябва да се търси подкрепа от държавата.

- Участвахте в международния форум "Пампорово - сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона", организиран от "Стандарт", Фондация "Кредо Бонум" и Националният борд по туризъм. Какво за Вас е Бранд Родопи и как виждате мястото на Златоград в него?

- Бранд Родопи е комбинация от автентичност и традиции. Културно-историческото наследство и свързания с него туризъм са в основата на икономическото развитие. Трябва да се изгради туристически модел на основата на чиста природа, чиста храна и чиста вода. Проведеният форум беше изключително полезен, изведоха се ключови стратегии за развитието на туризма в област Смолян и целите Родопи. Първото и най-важно нещо е свързаността - реализирането на скоростен път, който да свърже магистрала "Тракия" и граничния пункт "Рудозем-Ксанти". Това ще намали значително времето за пътуване до туристическите дестинации. Този въпрос е поставен от местните структури на ДПС в областта. Златоград е пример за развитие на успешен туризъм в последните години. Визията е ясна, тя трябва да включва местната история и култура. В крайна сметка хората от Родопите играят важна роля за запазването и промотирането на богатото културно и природно наследство на този регион.

- Член сте на парламентарната комисия по енергетика. Миналата седмица парламентът изслуша ресорния министър Румен Радев. Гарантирана ли е енергийната сигурност на страната ни?

- Последните няколко години са златно време за енергетиката. Енергийните дружества успяха да покрият натрупаните си задължения и имат добри финансови показатели. Сигурността на електроенергийния и газов пазар в страната ни зависи от разнообразието на източниците на доставка и допълнителни инвестиции в електропреносната и газотранспортната инфраструктура. С оглед реализирането на европейската енергийна политика за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски пазар, България полага усилия за така нужната диверсификация.

В Народното събрание е необходимо да продължим по законодателството, което ще отпуши финансов ресурс за изпълнение на реформи, свързани с дигиталната трансформация, инвестициите във  ВЕИ, като се гарантира балансът на мрежите.

- ДПС внесе закон за скрининг на преките чужди инвестиции, за да предпази икономиката ни от корозивен капитал, особено руски. Проектът обхваща инвестициите и в енергетиката. Ще бъдат ли проверени вече направени инвестиции и как европейските и евроатлантически партньори на България приемат инициативата?

- Става дума за капитали, засягащи секторите енергетика, транспорт, отбрана, които имат потенциала да навредят на националната сигурност. Някои от съмненията бяха проверявани в Народното събрание, като се сформираха временни комисии, от които има съответните доклади. Целта на този законопроект е да осигури здравословна среда за устойчиви и трайни инвестиции и да предпази българската икономика от чужди зависимости. Вече в 18 страни в Европейския съюз има такъв действащ закон и е една от многото доказани практики, които искаме да наложим и в България.

- Защо един млад народен представител като Вас - с добро образование и висока експертиза, избира политиката в България пред кариерата в частния бизнес или извън страната?

- И двата пътя изискват време и постоянни усилия за постигане на желания успех.

За мен това беше лесен и естествен избор. Като пътувах и работих в различни държави, винаги съм се питал как функционират те и съм сигурен, че и България има страшно много неизползван потенциал, който в правилните ръце ще я изстреля икономически. Говоря за нас, младите, с новаторски идеи и енергия. Ангажирайки се с проблемите на обществото, трябва да имаме ясно изградена визия за напред и да създаваме условия, в който да развиваме възможностите си.

- Кои са Вашите учители в ДПС и кои са най-ценните съвети, които сте получил?

- В ДПС има приемственост. Партията прави политика заедно с младежите. Голяма част от парламентарната ни група са хора от младежката ни организация. Имаме възможността да се учим от професионалисти и опитни политици, който винаги са работили за просперитета на държавата ни. Тук ще спомена лидера на ДПС г-н Мустафа Карадайъ, който отправя апел към нас да бъдем най-подготвените, знаещи и можещи, всеки в своята сфера, а взети заедно - във всяка сфера. Той често ни цитира думите на д-р Доган, че ние трябва да сме поне една крачка пред другите и да се развиваме изпреварващо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай