Андрей Райчев: Трябва да покажем уважение към ДПС

ДПС не трябва да бъдат обявявани за партия, срещу която са всички

Андрей Райчев: Трябва да покажем уважение към ДПС | StandartNews.com

ДПС не отстъпиха назад, докато всички останали отстъпиха назад. От Движението дават сигнали, които внимателно трябва да следят новите ръководители на страната и новоизбраният президент, и да внимават с тях. Това предупреди пред БНТ социологът Андрей Райчев.

Ние сме кръвно заинтересовани да не изниква никакъв етнически въпрос. ДПС трябва да получат жестове, че има уважение към тях и не трябва да бъдат обявявани за партия, срещу която са всички, подчерта Райчев. 

Катастрофален е резултатът от изборите не само за Корнелия Нинова, но и за БСП. Нинова беше задължена да подаде оставка, но няма намерение да загуби, тя ще се бие, смята социологът по повод поредицата от оставки в партиите след слабите изборни резултати на изборите.

Според Райчев новата формация, спечелила изборите "Продължаваме промяната" има две възможности - наистина да спрат течовете, а другото е да показват някакви хора, които уж ще спират корупцията. Дали ще спрат корупция или ще правят репресии - ще видим. Ако е второто - жална ни майка, изтъкна Райчев.

Политическият анализатор Антоанета Христова каза, че не е специалист по БСП, но това, което се вижда, е, че Корнелия Нинова си произведе много проблеми в партията, а е можело да ги избегне. Според нея имало много сериозен натиск отвън, според който Нинова не е удобният лидер на БСП. Корнелия Нинова не е удобен лидер и за новата популистка формация, която най-вероятно ще управлява, посочи проф. Христова.

В критичните моменти за взимане на решения, ще има много силен натиск да не продължат преговорите на БСП за съставяне на правителство. Нинова ще се опита да даде реванш в следващите месеци, но дали ще бъде успешен, проф. Христова не знае. "Нинова беше сложена в менгеме и нямаше полезен ход", обясни тя.

Според нея животът на новия парламент най-вероятно ще бъде кратък. Има разминаване между говорене и действия. Вчера чуваме от Република Северна Македония, че имаме нов външен министър, който ще се справи и ще отговори на щенията на Северна Македония, посочи проф. Христова. Тя посочи, че всеки ден има проекция на намеренията.

За проф. Христова за ГЕРБ цялата ситуация е благоприятна, защото ще мога да си поправят кусурите.

И според нея трябва да бъде намерен начин ДПС да бъдат интегрирани в политическия живот.

Новините от деня

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай