Петък,

Альоша Даков: Искаме подобряване на енергийната ефективност

От: Агенция Стандарт -
Альоша Даков: Искаме подобряване на енергийната ефективност
A
A
A

Общинските съветници от „БСП за България“ няма да подкрепим План за действие за устойчива енергия и климат на Столична община 2021-2030. Въпреки това ние ще участваме активно в осъществяване на контрол и настояваме за реални мерки за подобряване на енергийната ефективност. Това каза Альоша Даков по време на заседанието на Столичния общински съвет във връзка с приемане на План за действие за устойчива енергия и климат на Столична община 2021-2030 г., включващ Програма по енергийна ефективност и Дългосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива.

„Разглежданият стратегически документ е от особена важност, тъй като касае мерки за подобряване на енергийната ефективност. Настоящата ситуация с галопиращи цени на енергоносителите прави темата критична за развитието на Столична община. За съжаление, вносителите, в лицето на кмета на Столична община и екипа, който го е изготвил, за пореден път предлагат дейности, които могат да бъдат извършени ефективно от СО, да бъдат възлагани на външни фирми и да се търсят публично-частни партньорства. Нещо, което звучи добре, но сме наясно каква е нормативната база на такъв тип партньорства, наясно сме и с редицата неуспехи в годините“, обясни той.

Общинският съветник даде и конкретен пример, свързан с инсталиране на фотоволтаични инсталации на общински сгради като училища, детски градини и администрации. „Дейност, която може да бъде реализирана в кратък срок, да бъдат реализирани значителни икономии от бюджета на СО. Тази дейност се предвижда да бъде реализирана по линия публично-частно партньорство по изключително неясен за мен механизъм“, заяви Альоша Даков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички