АФИС: БСП-18%, а ГЕРБ-17%, ако евроизборите са днес

АФИС: БСП-18%, а ГЕРБ-17%, ако евроизборите са днес | StandartNews.com

"България без цензура" трета политическа сила на евроизборите

София. БСП печели 18%, ГЕРБ-17%, ДПС-4,8%, а "България без цензура", "Атака" и АБВ по 3,2%, ако изборите бяха тази неделя. Това показват данните от изследване на агенция АФИС за политическите нагласи на българите 50 дни преди евроизборите.

„Голямата тройка" в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност ще разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата, които се полагат на България, обясняват от агенцията. И уточняват, че "България без цензура", "Атака" и АВБ имат потенциал за прескачане на бариерата от 5.88% и да реализират по един мандат. В числото на „призьорите", които на предстоящите избори са лишени от шансове да реализират успех, но притежават потенциал да се намесят в евентуална битка за депутатски места при бъдещи избори за Народно събрание, са още партиите „Реформаторски блок" и „Национален фронт за спасение на България", показват още данните.

Силите между водещите политически сили БСП и ГЕРБ са на кантар. Само тези две партии ще разпределят помежду си между 1.5 и 1.7 млн. гласове, сочи проучването.

АФИС посочва, че голяма представа за нивата на кампанийните потенциали на отделните партии дават отговорите на т.нар. „закрит" въпрос, при който на анкетираните се съобщава списък с конкретните имена на партиите и техните лидери. Отговорите на въпросите сочат, че двете водещи партии БСП и ГЕРБ са с големи преимущества, както и някои от по-малките формации, които печелят популярност само при споменаване на името им пред респондентите. Пример за това е "България без цензура", която получава 5,7% и по този начин изпреварва ДПС, с което става трета по популярност сила. Атака получават само 3,5% потенциален вот на 25 май, показват резултатите от закрития въпрос за политическите нагласи.

С най-мобилизирани ядра от твърди гласоподаватели разполагат ДПС и партия "Атака". При всички останали декларациите за евентуална подкрепа на 25 май са свързани с известни колебания, макар и в различна степен.

Предимството на ГЕРБ е в масовото убеждение, че България се движи в погрешна посока и хората не виждат перспектива за живота си в страната. Това по правило е насочено срещу управляващите и облагодетелства опозицията. Мощната антиправителствена вълна, в сравнение с нивата, в които ни е позната от края на миналото лято, утихна, но се вижда, че няма промяна в масовата оценка на състоянието и на общата тенденция на развитие, пишат от АФИС.

От друга страна нивата на неодобрение на действията на правителството спадат, като същевременно се наблюдава и леко покачване на доверието в дейността на министрите и на изпълнителната власт като цяло. Данните от проучването показват, че загубата на привърженици на БСП през изминалата година, въпреки появата на силен ляв конкурент в лицето на "АБВ", кабинетът "Орешарски" печели свои нови симпатизанти, които прехвърлят автоматично подкрепата си в полза на БСП.

Очакваната избирателна активност възлиза на 2.5-2.8 млн. души, обясняват от АФИС. И уточняват, че за реализацията на поне един депутатски мандат трябват най-малко 150-160 хил. гласа. Данните показват още, че от потенциалните гласоподователи 86% вече са взели окончателно решение за кого ще дадат вота си.Останалата част се колебаят между две партии, а избирателите от другата остатъчна половина не са сигурни дали да гласуват изобщо.

Проучването на АФИС е насочено към проблемите на трудовата среда, трудовата мотивация и трудовата реализация. От агенцията уточняват, че със съгласието на възложителя и за своя сметка са включили във въпросника тематичен блок за обществените и политическите нагласи на пълнолетните български граждани по повод на предстоящите избори за Европейски парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай