1500 стопани на кучета са проверени в София

1500 стопани на кучета са проверени в София | StandartNews.com

От началото на годината са направени над 1500 проверки на стопани на домашни кучета в столицата, съставени са повече от 200 констативни акта за нарушения, това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на Столичния общински съвет.

Най-често срещаните нарушения са липса на регистрация на домашните кучета, неспазване на хигиенните навици при разходка, както и нарушаване на закона, който изисква животните да се извеждат на каишка, алармира Фандъкова.

Кметът на София изрази съжаление и помоли тези норми да се спазват, защото се стига до случаи като този преди дни, когато 6-годишният Калоян беше нахапан от питбул в двора на столично училище.

Според Фандъкова, директорите на общинските училища правят всичко възможно за сигурността на деца чрез поставяне на видеокамери, охрана и дори бележки за спазване на реда, но отговорността на стопаните на домашните кучета е от съществено значение, предаде БТА.

Мерките, които Столична община изпълнява през последните три години, са довели до значително намаляване на броя на бездомните кучета, като през тази година беше разширен приютът от отворен тип на територията на общината, а скоро предстои и преброяване на уличните кучета.

Фандъкова посочи, че мерките, които Столичната община изпълнява през последните три години, са довели да намаляване на броя на бездомните кучета. Кметът припомни, че през тази година беше разширен приютът от отворен тип на територията на общината, а скоро предстои безстопанствените кучета да бъдат преброени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай