100 горещи часа за кабинета "Петков"

Три изпитания за новите министри и четворната коалиция

100 горещи часа за кабинета "Петков" | StandartNews.com

Докато новата правосъдна министърка Надежда Йорданова си разменяше любезности с главния прокурор Иван Гешев, кабинетът и мнозинството в парламента усетиха първите опарвания от къси съединения на елтаблото на властта. Никой не се впечатли от ентусиазма на Йорданова да отвърне на Гешевия букет с героичната реплика: "Дай, Боже, скоро да обсъдим условията на оставката Ви". Но всички усетиха последствията от партийните игри с цените на ток, парно и вода. 100-те първи дни на кабинета "Петков" останаха мит, 100-те първи часа се превърнаха в най-горещите за новите министри. И белязаха три изпитания пред тях.

Първото бе с тока. В контакта бръкна в сряда ГЕРБ, изненадвайки всички с предложението си за мораториум върху цените на ток, парно и вода. 186 депутати без ДПС подкрепиха проекта на "опитната опозиция", оказал се в последствие перфектния капан.

Благородно и искрено, ИТН за първи път поздравиха ГЕРБ-СДС, затова че работят за хората. Но часове по-късно разбраха, че са били изиграни.

Решението се оказа недомислено - без срок и грижа за бизнеса. И в нарушение на законите, защото парламентът не може да налага мораториум върху становищата на независими регулатори.

"Подложиха ви динената кора и вие се подхлъзнахте. Направихте най-големия популизъм, ще фалирате всички частни дружества, които пренасят електроенергия. Това означава, че вие нямате никаква представа какво направихте на свободния пазар за електроенергия", разкри тайния замисъл на ГЕРБаджиите енергийният експерт на ДПС Рамадан Аталай.

Решението на парламента е некомпетентно, каза час по-късно и говорителят на правителството Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков. Тя даде знак, че мораториумът ще бъде прегласуван, защото в приетия си вид засилва хаоса. Допълнителни искри в него внесоха и депутати, които заподозряха вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, че на своя глава се е появила в парламента при гласуването на мораториума, за да подпомогне приемането му без това да е съгласувано с правителството. Мораториум ще има, обещахме го на хората, каза в сряда Нинова.

Напрежението ескалира след позицията на ЕРП-ата, с която те скочиха срещу "опитите държавната социална политика да се провежда през механизми за изкуствено задържане нацените на електроенергията". В стил "ни лук ял, ни лук мирисал" КЕВР отмени заседанието си за поскъпване на електроенергията за регулирания пазар с 11,5%. И очаквано проблемът се върна в пленарната зала. За да свали напълно картите.

С ясното съзнание, че няма как в мораториум да вкарат мерки, ГЕРБ се опита да запише щедри компенсации за бизнеса. А накрая депутатите на Борисов отказаха да участват в гласуването, което ден по-рано сами провокираха. Така ясно показаха каква ще е линията им на поведение в пленарна зала оттук нататък. Къде е премиерът, къде е енергийният министър, защо Лена Бориславова не е в зала, подскачаше на трибуната Тома Биков.

„Правителството е на два дни. Какво искате от министър на два дни? Дайте му време да си влезе в правомощията напълно и когато се обяснявате, че ще дадете възможност на правителството, наистина го направете”, защити кабинета, възмущавайки се от ГЕРБ, Любомир Каримански (Има такъв народ).

„Учудвам се на вашата наглост в ситуацията, в която докарахте държавата - бизнесът да не може да си плаща сметките. Вие доведохте държавата до фалит”, скочи срещу бившите управници председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски.

Мораториумът създава криза, категоричен бе Рамадан Аталай. „С думата мораториум свалихте държавата до бананова република. Мораториум значи, че си се предал. От тази ситуация има поне 17 изхода още”, заяви енергийният експерт на ДПС. Според него Народното събрание не трябва да се занимава с мораториум, а трябва да търси решение със законодателни промени. Те трябва да се направят в Закона за енергетиката, обясни и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

И докато от едната страна на жълтите павета гърмяха бушони, свързани с тока, от другата страна възникна високо напрежение за зеления сертификат и позицията ни към Северна Македония.

Зелен сертификат за цялата държавна администрация поиска премиерът Петков. Той настоя министерствата да издадат съответни заповеди. И призова бизнеса да направи същото. Но решението му не бе еднозначно прието. Първата реакция дойде от ИТН. Никъде в споразумението между четирите партии не е записано „зелен сертификат“, никъде в предизборните платформи на партиите въпросът за въвеждането му не е споменаван или обещаван, скочи депутатът топ имунолог проф. Андрей Чорбанов.

Накрая волтажът се засили по отношение на комшиите. Интервю на Кирил Петков за "Financial Times" Петков даде знак, че България ще промени позицията си за ветото. Пред изданието българският министър-председател заяви, че "сме на 100% от правилната страна на политиките на НАТО и ЕС".

"Ще предложим нова процедура по отношение на Северна Македония, много бърза, с много кратък краен срок от само 6 месеца", каза още Петков. Но това не срещна адмирации от президента Румен Радев. "България отстоява своите позиции относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Процесът не се води от срокове, а от резултати. Срокове не даваме, очакваме резултат. Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни”, коментира президентът преди началото на последния за годината Европейски съвет в Брюксел.

И заедно с въпросите има ли разнобой между него и Петков отвори и дискусията защо премиерът не е на съвета в Брюксел. Което пък провокира спешното заминаване на Кирил Петков и Асен Василев.

Никой от "Продължаваме промяната", особено премиерът и финансист № 1, не е смятал, че влизането им във властта ще бъде лесно. Едва ли обаче някой от тях е смятал, че инфарктните ситуации ще започнат от първия миг - още преди да са подредили бюрата си. Първите дни на новия кабинет ясно очертаха четири хоризонта по пътя му:

1. Четворната коалиция не е квадрат. В зависимост проблемите тя ще става и правоъгълник, и ромб.  

2. Балансът в кабинета ще е висш пилотаж, който Румен Радев ще навигира, но и коригира, когато се налага, както обеща самият президент на Петков преди да му връчи мандата.

3. Мините на ГЕРБ тепърва ще гърмят. Хората на Борисов са заели позиции - и в атака, и в засада, и ще използват всички апаратни и процесуални хватки, за да спъват новата власт.

4. Експертизата е в ДПС. Приемат или не, партиите в парламента се увериха още в първите пленарни дни, че опитът на депутатите от Движението не е за пренебрегване. И със сигурност ще имат нужда от него, когато се гласуват трудните решения бюджета и мерките в подкрепа на семействата и бизнеса.    На 14 ноември хората казаха на политиците две неща: Искаме промяна, но за да се случи работете заедно. Успехът зависи от това коя партия го е разбрала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай