Живакът скача до 30 градуса, но ето кога идва страшен обрат

Нестабилно време

Живакът скача до 30 градуса, но ето кога идва страшен обрат | StandartNews.com

В понеделник времето до обяд ще е слънчево и топло, но в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна с възможни валежи и гръмотевици, предимно в планинските райони от Западна и Централна България. Бурите ще са често явления до средата на седмицата. След сряда  очакваме по-сух период с по-високи температури и слънчеви часове.Към датата на направата на тази прогноза (28.05) глобалните модели GFS и EC прогнозират, че към края на седмицата очакваме застудяване, информира MeteoBalkans.

Повече слънчеви часове очакваме до обяд във вторник и сряда, но следобед ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на много места в масивите от Западна България ще паднат краткотрайни валежи. Повече слънчеви часове очакваме в сряда над Централна и Източна България. Минималните температури ще са между 15° и 17°, а максималните - между 26° и 27°. По-хладно ще се задържи само по Черноморието, като там времето ще е с разкъсана облачност. Очакваните температури ще са между 23°-25°С. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

Времето в планините и през двата дни ще е подходящо за туризъм, но само до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток.   

Започналото повишение на температурите от сряда ще се задържи и през следващите два дни. Над по-голямата част от България в четвъртък ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която следобед ще намалява до слънчево време. Временни увеличения на облачността очакваме в масивите от Западна и Централна България, но валежите ще са на по-малко места. Минималните температури ще са между 13° и 15°, а максималните - между 25° и 29°, а в някой райони в низините и в Дунавската равнина - и над 29-30°С. Вятърът ще е от изток-североизток.

Времето в събота и неделя отново ще се влошава. Според глобалните модели GFS и ЕС, очакваме нови валежи и гръмотевични бури и по-ниски дневни температури. Очакваните температури ще са между 23-25°С.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай