Защо децата познават само заложните къщи?

Защо децата познават само заложните къщи? | StandartNews.com

Едно наскоро оповестено изследване за финансовата грамотност на децата ни показа, че основната финансова институция, която познават те, е заложната къща. Жалко, че няма подобно изследване и сред техните родители. Дали то нямаше да покаже същите резултати, добавяйки към тях фирмите за бързи кредити? Тоест, едни от основните източници за набавяне на спешни пари за доста български семейства, които анализаторите от дистанция наричат финансово неграмотни, докато най-често те са просто бедни и затънали в безизходица.

Притиснати са в ъгъла на сивата икономика, за което не носят никаква вина - тази вина е у работодателите им, у държавата и дори в законодателството, което отваря широко огромни "врати у поле", така че около тях да се приплъзнат знайни и незнайни финансови утежнения точно за хората, които не могат да ползват услугите на банките по ред други причини. Знаят ли например депутатите от финансовата комисия, които така бодряшки гласуваха промените относно бързите кредити, за да намалят лихвите им, какво в действителност се случва в този сектор?

Защото повечето от анкетираните ученици вероятно ще го знаят. Веднага след като лихвите по бързи кредити намаляха и станаха едва ли не цветенца пред тези, които налагат банките, тези фирми удариха клиентите си с такса "гаранция". Тоест, изискване да предоставиш поръчител или гарантирана сума в банка. Ако не го направиш, твой гарант става въпросната фирма-кредитор срещу доста солена такса. Хората, които нямат достъп до банки поради ниски доходи или лошо кредитно досие, отново са излъгани, като при това държавата е спокойна, че е защитила техните права.

Същото е и положението в заложните къщи, чийто "принцип на действие" децата познават едва ли по-добре от този на банките. Да, отглеждаме финансово неграмотно поколение и потенциални жертви на пирамиди, но нека не се залъгваме, че можем да го ограмотим по начина, по който сега залагаме в часовете по предприемачество. Готвим се да учим на това що е акция и облигация деца, чиито родители познават основно "такса гаранция" на мутрата лихвар, който им е отпуснал поредния кредит и всяка седмица чинно ги посещава за вноската си. Каним се да обясняваме как се прави бюджет на ученици, в чиито домове целият семеен бюджет има като основни пера плащане на сметки и храна.

Хората, които пишат тези програми, явно не си дават сметка, че част от учениците не ходят по жълтите павета и живеят в свят, в който на всяка втора сграда пише "Заложна къща", а на всяка трета "Фирма за бързи кредити". Отвреме-навреме се среща и "Магазин за левче", което е целият бюджет на децата, които се каним да обучаваме като бъдещи предприемачи. Каним се чисто и просто да сблъскаме два свята, които не се познават особено. По думите на Смирненски, "единият е излишен". Само че държавата няма волята да го промени. По-лесно е да виним финансовата неграмотност на нейните граждани за дереджето им, отколкото да направим така, че то да бъде променено драстично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай