Четвъртък,

Защо летците са отказвали Миг-29

От: Редактор -
592
Защо летците са отказвали Миг-29
A
A
A

Липсата на достатъчно часове нальот за пилотите от Военновъздушните ни сили се завръща на дневен ред след инцидента с изтребител Миг-29 по време на учението "Шабла 2021".

Недостигът на достатъчно часове за тренировки беше повдигнат и от Румен Радев, командир на Военновъздушните сили преди встъпването му в длъжност като президент.

"Това, което е в цялата авиобаза в момента, е по-малко от норматива за един летец, който лети в Авиано, а годината приключва" Радев на 24 септември 2020-а по време на съвместен полет на МиГ-29 и Ф-16 над Граф Игнатиево.

Най-драстичният начин, по който самите лети изразиха недоволство от недостатъчните часове във въздуха, беше протестът през 2017 г. Отново в базата в Граф Игнатиево.

В края на октомври пилoтите демонстративно отказаха дa лeтят, тъй ĸaтo ce чyвcтвaха нecигypни в изтpeбитeлите MиГ-29. Тогавашният зaм.-миниcтъpът нa oтбpaнaтa гeн. Aтaнac Зaпpянoв потвърди, чe "пpoявeнaтa нeyвepeнocт e cвъpзaнa c нeдocтaтъчнa нaтpeниpaнocт пopaди нaлeтeни нeдocтaтъчнo чacoвe".

Причината е забавяне на ремонта на машините заради поредното напрежение по оста "фили и фоби" - за това дали Русия може и трябва да гарантира техническата поддръжка на МиГ-овете.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com