Започна изграждането на посетителски център ”Перперикон”

Посетителският център ще има много функции, една от които е възможността археолозите да обработват откритите находки при проучвания

Започна изграждането на посетителски център ”Перперикон” | StandartNews.com

Започна изграждането на Посетителски център”Перперикон” в подножието на Скалния град на траките. Символичен старт на строителството дадоха кметът Хасан Азис, проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на Перперикон, проектанти и изпълнители. На церемонията кметът на Кърджали Хасан Азис посочи, че това е втора „първа копка”. Той припомни, че през 2009 г.е направена първа копка,а проектът е под опеката на МРРБ, но по една или друга причина е спрян.
„Но оттогава общината не е спирала да търси начини за реализирането на проекта, защото без посетителски център Перперикон нямаше да има един завършен вид, нямаше да предлага една завършена туристическа услуга”, обясни Хасан Азис. Cгpaдaтa щe бъде с разгърната площ от 1275 кв. м и ще бъде на две нива.
„Посетителският център ще има много функции, една от които е възможността археолозите да обработват откритите находки при проучвания”, обясни  проф. Николай Овчаров. По думите му се обмисля и идеята туристите да могат да разглеждат археологическия обект с таблети или с мобилните си телефони, чрез предлагано мобилно приложение.   
Центърът ще бъде изграден с европейски средства по програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България. В проекта участват Община Кърджали, Община Мароня, Гърция и Регионалният исторически музей в Кърджали.
Срокът за изпълнение е 24 месеца, проектът е на стойност над 1,400 милиона евро.
 
Ирина Ангелова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай