Неделя,

За 4 г. 9 лекари са в затвора за грешки

От: Стандарт -
112
За 4 г. 9 лекари са в затвора за грешки
A
A
A

Девет медици са влезли в затвора през последните четири години. Присъдите им са за лекарски грешки. Това показват данните на адвокати по медицинско право.

Битката с мудното правосъдие е сурова. След 2 години процес в Софийския градски съд сагата за Людмила Велинова, загубила 19-годишната си дъщеря, започва отначало. Причината - отводи в съдебния състав. Деяна Георгиева умира през 2011 г., 42 дни след раждането на сина си вследствие на сепсис.

„Деяна си отиде здрава, права. Никакви усложнения, нямаше никакви здравословни проблеми. Но там вече започва немарливостта, оставя се плацента”, разказа майката Людмила Велинова. За смъртта на Деяна след 6-годишно разследване са подсъдими шестима доктори от София. Най-болезнена за майка й е срещата с тях. Разбира се, и празнината, която трябва да обясни на внука си. „Няма как да се запълни празният стол на празници, на 8 март на кого да подари картичка? Ние спряхме да го водим на тези тържества. Няма как да го дръпна от площадката, когато майките на останалите деца ги прегръщат, а то отстрани гледа жално. Независимо, че вече е на 8 г., той още говори на снимките, още на празници излиза на терасата, гледа нагоре и й обяснява. Защото там, горе на небето, неговата майка е звездичка”, споделя Людмила през сълзи.

Анализите на адвокатите по медицинско право показват, че най-много в съдебната зала влизат хирурзи, гинеколози, зъболекари и анестезиолози.

„Най-честите казуси, които имаме като тенденция, са разширяване обема на операцията, забравяне на чуждо тяло, грешна страна на операцията при чифтни органи”, обясни адвокатът Мария Петрова.

Голям препъникамък пред съдебните казуси се явяват експертизите. Невинаги експертното заключение е обективно, казват юристи. „Вещите лица изземат понякога функцията и на прокуратурата, и на съда, произнасяйки присъди или оправдавайки някой, без да могат обективно да докажат защо”, казва Петрова.

Казусът за смъртта на Деяна остава висящ, а надеждата за близките й - че някой ден ще има присъда.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички