Събота,

Йотова иска анализ за коронакризата

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Обективен анализ за свършеното в битката срещу коронавируса през изминалите месеци поиска вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя публикува позиция във фейсбук, в която пита готова ли е здравната ни система да се справи с по-голямо разпространение на вируса

„Хаосът и емоциите трябва да отстъпят място на разумната мисъл и задълбочения експертен разговор. Нека да повярваме в себе си като граждани, като общество! Нямаме време за губене!“, написа още Илияна Йотова

Ето позицията на вицепрезидента Илияна Йотова за коронакризата у нас:

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната до 30 ноември. Тази информация, както и случаите на заболели от Ковид-19 вече влизат в графата „Новини между другото“. С всяване на ежедневна паника от телевизионния екран криза не се управлява. Разрушеното доверие на хората и в най-добрите мерки вече е факт. Опасността не е отминала нито у нас, нито в света. България е в най-рисковата група за разпространение на коронавирус според Европейския център за превенция и контрол на болестите. Нямаме право да бъдем изненадани от влошаване на ситуацията. Но имаме право на:

обективен анализ какво свършихме през изминалите месеци. Готова ли е здравната ни система да се справи с по-голямо разпространение на вируса? На необходимото ниво ли е шумно прокламираният контрол? *да чуем предложенията на лекарите от първа линия, които понасят най-голямата тежест.

да видим ясна здравно-санитарна програма за действие за гарантиране здравето на българските граждани при различни варианти от развитието на епидемията.

да видим ясни рамки за действията и отговорностите на всички. Днес тревогата ни е за училищата. На първа линия са директори на училища и учители. Но не може да разчитаме само на тяхното себеотрицание и смелостта да вземат решения, на съвестта на родителите.

реална равносметка на ефекта от социалните и икономическите мерки. Раздаването на пари само не води до растеж. Необходима е програма за стабилизиране на българската икономика, с ясна и прозрачна финансова рамка от национални и европейски средства.

предвидимост и сигурност, колкото и условно да звучат в условията на извънредна ситуация.

Хаосът и емоциите трябва да отстъпят място на разумната мисъл и задълбочения експертен разговор. Нека да повярваме в себе си като граждани, като общество! Нямаме време за губене!

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички