Вземат дивидент от клиниките

Държавата ще прибира 70% от печалбата им

Вземат дивидент от клиниките | StandartNews.com

Дивидентите за държавните болници може да се възродят съвсем скоро. Министерството на финансите обмисля да прибира 70% от печалбата на клиниките за хазната. Проектът за промени вече обикаля ведомствата за съгласуване. Все още обаче не е ясно дали той ще бъде приет от Министерския съвет.

Налогът върху печалбите на болниците беше въведен от финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков през 2011 година. Тогава той реши, че клиниките трябва да дават 80% от печалбата си за държавната хазна. На практика това оставяше здравните заведения без възможност да обновяват апаратурата си или да правят каквито и да е ремонти. За да спестят някой лев, те бяха принудени дори да крият реалните си печалби. За да премахне тези порочни практики, БСП и ДПС решиха да отменят налога в края на миналата година. Със закона за бюджета на държавата за 2014 депутатите приеха парите да остават за болниците.

Сега обаче Министерството на финансите е подготвило проект, с който иска налогът да се върне макар и в размер на 70%. Категорично против подобна практика сме, заявиха директори на лечебни заведения. Според тях парите трябва да се реинвестират в болниците. Връщането на налога в този момент ги притеснява допълнително и заради финансовата нестабилност на НЗОК. Болниците нямат никаква идея на какви приходи могат да разчитат от фонда, а бюджетът му за тях се очаква да свърши през лятото. Какво ще реши Министерският съвет за налога обаче тепърва ще видим.

Андреева: Парите са им нужни за ремонти

Лично аз не подкрепям подобна стъпка, смятам, че тя е изключително нездравословна. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева по повод идеята на финансовото министерство за възраждане на данък печалба на болниците. Според нея чрез вземането на дивидентите дори болниците, които успяват да достигнат някаква печалба, ще загубят стимул да го правят, защото държавата ще прибира парите им. Като имате предвид, че Министерство на здравеопазването има много малък ресурс за капиталови разходи, много по-добрият вариант е да се стимулират болниците да печелят и да реинвестират средствата в апаратура и ремонти, от които имат нужда, обясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай