Война на еврото! Какво се случва у нас

Защо българинът продължава да не го иска

Война на еврото! Какво се случва у нас | StandartNews.com

Всеки втори у нас е настроен негативно към приемане на еврото. При бизнеса ситуацията е точно обратната. Това показва национално представително проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на Министерството на финансите, предаде Кросс.

Проучването е направено сред 1200 души и 500 фирми. То показва, че половината от хората не одобряват приемането на еврото - 30% одобряват. При бизнеса пък 60% одобряват. Проучването е показало, че дори да се увеличи информираността по темата, пак хората са негативно настроени.

С повече информация за приемането на еврото разполагат едва 10% от запитаните. При бизнеса процентът е по-голям.

Основните опасения на хората са, че с приемане на еврото ще се вдигнат цените, ще се увеличи инфлацията и може да има много измами, предимно при търговските вериги. Подобни опасения имат и от бизнеса, които казват, че може и те да са коректни, но не са сигурни в своите конкуренти.

Предимствата, които отчитат при еврото са, че ще се улеснят разплащанията в чужда валута, ще се улеснят пътуванията и по този начин няма да се губят пари при транзакции, а също така ще се улесни и кредитирането.

Хората, които нито са ползвали досега евро, нито смятат, че ще се адаптират лесно, са съсредоточени най-вече в малките селища, възрастни хора с ниско образование в малките селища. При тях само информация в интернет няма да е достатъчна. Очевидно много добра би била инициативата да се работи с кметовете, с местни институции, с хора, които могат да подпомогнат тези граждани да не станат жертви на измама", каза Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай