Неделя,

Вижте новите ромски общежития (СНИМКИ)

От: Рачо Рачев, сн. БНР -
A
A
A

В края на седмицата трябва да завършат строително-ремонтните дейности по първа и втора секция на първите жилища от морски контейнери, които се изграждат в столичния квартал „Факултета“. Третата секция трябва да стане готова до средата на октомври. Това обяви пред БГНЕС архитектът Румен Първанов, който е ангажиран с дейностите по изграждането на новите жилища.

„На този терен има 3 секции, които са направени от морски контейнери, които са с изцяло стоманена конструкция. Морските контейнери са 51 на брой, като допълнителните пространства са направени от още толкова. На площ от 3200-3300 квадрата са разположени 51 апартамента. По-голямата част от тях са четиристайни, тристайни и двустайни“, обяснява архитектът и добавя, че контейнерите са взети от Солун, като всеки един заедно с транспортирането му струва на общината по 5000 лв.

Архитектът посочва, че от един морски контейнер се правят двустайните апартаменти, от контейнер и половина – тристайните, а от два контейнера – четиристайните. В новите жилища ще могат да бъдат настанени 300 души.

„В четиристайните апартамента могат да бъдат максимално настанени 8 души, в тристайните – 6, а в двустайните по 4-5“, уточнява той и посочва, че квадратурата в тях е съответно 60 кв. в четиристайните, 45 кв. в тристайните и 30 в двустайните.

Всяко едно от жилищата е снабдено с подово отопление, ток, вода и канализация; санитарен възел и стаи според големината му. Два от апартаментите пък ще са достъпни за хора с двигателни затруднения, като пред входа ще бъде изградена рампа, вратата е с по-широк праг, а банята е оборудвана, така че да отговаря на нуждите на ползвателя й.

Попитан дали ще се чува какво си говорят съседите, Първанов уверява, че правените замервания в други подобни жилища показват, че шумоизолацията е добра. Той добавя, че жилищата от морски контейнери отговарят и на всички европейски норми за земетръс.

По думите му инвестицията е на обща стойност над 2 млн. лв., като това не е всичко.

„Пред жилищата ще има паркинг с 23 места, зелена площ с дървета и храсти и градинка. На този етап в проекта не е предвидена детска площадка, но има място между двете секции, където може да се постави“, обяснява архитектът.

Според него новодомците ще бъдат настанени преди началото на предстоящия зимен сезон.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички