Виж цветовете на Чили

Среща с художника Ериберто Браво до събота в галерия "Антракт"

Виж цветовете на Чили | StandartNews.com

София. Експлозия от цветове, древни фигурални мотиви и много емоции с чилийски привкус представи Ериберто Браво с изложбата си "Световъртеж".

Картините, както и творецът, идват за първи път у нас от далечно Сантяго, но оставят усещането, че това ще е едно от поредицата събития, които ще срещат българската публика с латиноамериканското изкуство.

За Ериберто Браво световъртежът е онова състояние между съня и реалността, в което човек се освобождава от всичките си страхове и предразсъдъци и сякаш отново се връща в детството си, пълно с цветове, игри и ярки образи. Това е и така нареченото състояние алфа, характерно за творческия процес. "Трябва да се освободим от реда и организацията в главите си и да предприемем пътуване към скритото си Аз, защото там и само там ще открием истинската си същност", обяснява
авторът за това към какво трябва да се стреми не само творецът, а всеки човек в живота си. Допълва, че в работата си се старае да разкрие именно тази красота на човешката душа, много по-дълбока от формите и материите. Творбите му от своя страна пък са една палитра от теми и впечатления, които, въпреки че носят вдъхновението си от живота в Чили, по естествен начин провокират и интригуват всеки любител на изкуството. В една от картините си чилиецът представя тази интересна среща на двата свята - европейския и южноамериканския, която е едно едновременно изключително емоционално и трудно преживяване. С този своеобразен автопортрет Ериберто Браво обрисува с ярки цветове и форми един сблъсък на идеи, емоции и исторически събития, които остават в съзнанието на чилиеца дълго след първата му среща с Европа.

Рибата е често срещан мотив в творбите му заради една случка от детсвото му, когато е на около 6 години. Докато си играе на брега, Ериберто забелязва синя рибка и любопитството му го кара да я тръгне след нея. Завладян от играта, усеща, че е влязъл много надълбоко едва когато изгубва животинката от поглед. Обладан от паника и страх, започва да плаче. Изведнъж рибката ненадейно се появява отново и го извежда на брега. Оттогава за него рибата е символ на спасението и верния път в живота.

Ериберто Браво е роден в Сантяго на 24 октомври 1972. През 1994 г. се дипломира в Училището по дизайн към Унивеситета по изкуства и социални науки (Arcis) в Сантяго. Работил е в сферата на графичния и рекламния дизайн. Има и дългогодишен опит с анимационни продукции и изготвяне на илюстрации. Любовта му към рисуването започва от ранна детска възраст и е повлияна от красивите пейзажи на Арика - град, който авторът чувства като свой роден. В творбите му човешките образи са огледало на съвременното чилийско общество - пъстра смесица от индиански, африкански и европейски култури и традиции. За България пък с усмивка споделя, че е много красиво място и, напук на очакванията, мисли, че София е романтичен град.

Изложбата ще продължи до 18 януари в кафе-галерия "Антракт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай