Виена държи на приятелството със София

Виена държи на приятелството със София | StandartNews.com

Готвим тук семинар за управление на отпадъците, казва Клеменс Химпеле

Клеменс Химпеле е шеф на отдела в Община Виена, който координира дейността на международните офиси на Виена. Той отговаря и за международните връзки на австрийската столица с осем източноевропейски града: София, Белград, Будапеща, Краков, Любляна, Прага, Сараево и Загреб. Утре Клеменс Химпеле ще е на посещение в София.

-Господин Химпеле, кое е основното в работата на бюрата за международни връзки на община Виена в Източна Европа и по-специално на бюрото в България?

- Община Виена от много години поддържа интензивно сътрудничество с някои градове в Централна и Източна Европа. То е фокусирано основно върху общинските дейности и услугите, които общините предоставят на техните граждани. Европейските градове са изправени пред големи предизвикателства и в този контекст постоянният обмен на знания и опит придобива все по-важно значение. Дейностите на Eurocomm-PR (международни офиси на община Виена в Източна Европа) са насочени към насърчаване на диалога между общините. От една страна, чрез бюрата общините на Белград, Будапеща, Краков, Любляна, Прага, Сараево, София и Загреб получават възможност да установят контакт с Виена на своя език. От друга страна, служителите на нашите бюра информират местните власти и представителите на медиите за настоящите приоритети в дейността на Община Виена. Журналисти редовно посещават Виена, за да провеждат интервюта по актуални за австрийската столица теми и да посещават текущи проекти за градско развитие. Съобщения във Фейсбук и Туитър на езика на съответната държава също поддържат дискурса за Виена. Участниците в специализирани международни делегации получават подробна и задълбочена информация за политиката, администрацията, бизнеса и медиите като основа за техните посещения. Два пъти в седмицата избрани новини от осемте града показват, кои теми се разглеждат в местните медии. Компетентността на нашите служители на място позволява на Виена да получава задълбочени оценки и информация за актуалната политическа и икономическа обстановка от хора, които много добре познават контекста.
Събитията, организирани от бюрата за международни връзки, служат като платформа за комуникация за политици, представители на медиите и бизнеса. За предприемачите от Виена Eurocomm PR следи търговете за възлагане на обществени поръчки в целевите градове и държави. В дневния ред на обмена между Виена и София са включени въпроси като управлението на паркингите, структурата на обществения транспорт, използването на екологични технологии, стратегиите за интелигентни градове, както и културата и образованието. София и Виена са и партньори в Европейската стратегия за Дунавския регион.

- За в бъдеще как планирате да развивате връзките между Виена и София?

- Традиционно приятелските отношения със София са особено важни за Виена. В момента

почти 15 000 българи са избрали Виена

като поне временно място за живот. Целта е, добрите връзки в областта на културата да продължат да се развиват. Освен това се стремим да активизираме и експертния диалог по теми като околната среда, енергетиката и управлението на отпадъци. В момента TINA Виена, Агенцията Смарт сити и Енергийният център на Община Виена заедно с дирекция „Управление на отпадъците" на Столична община подготвят семинар на тема „Изгаряне и управление на отпадъците" в София. Експерти от Виена ще представят и ще споделят с колегите си тук своя опит в тази област. Виена има три инсталации за изгаряне на битови отпадъци - Фльотцерщайг, Шпителау и Пфафенау, както и една инсталация за опасни отпадъци и утайки от отпадъчни води в Симеринг. Друга възможност за сътрудничество са проектите в рамките на транснационалните европейски фондове.

- Амбициозната рамкова стратегия „Смарт сити Виена" работи от пет години. Какви са предизвикателствата за превръщането на Виена в интелигентен град?

- Изменението на климата и драстичният недостиг на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, са най-големите глобални предизвикателства за следващите десетилетия. Те бележат и бъдещия облик на градовете. Преминаването към възобновяеми източници на енергия в градовете е най-голямото предизвикателство. В момента изгарянето на изкопаеми горива в градовете е причина за 75 процента от глобалните емисии на CO2. На европейско ниво сме наясно с тези взаимовръзки и затова е създаден приоритет „Интелигентни градове", който има за цел да подкрепи общините в изпълнението на европейските цели за "нисковъглеродна икономика". Населението на столицата расте, през следващите 25 години във Виена се очаква да живеят три милиона души. Това ще доведе до увеличаване на търсенето на енергия, ще повиши необходимостта от изгодни и едновременно с това подходящи жилища, както и необходимостта от надеждни транспортни концепции.

- Кои дейности на Община Виена най-много допринесоха за това проучването на "Мерсер" за седми път да посочат австрийската столица като градът с най-високо качество на живот в света?

- Като активен участник в европейската градска политика Виена има за цел да създаде условията, които да подобрят работата на градовете и градските райони – при това, разбира се, с най-голяма социална и екологична грижа. Това включва интелигентен транспорт и инфраструктура, както и трансфер на ноу-хау за градските технологии, като например водоснабдяването или управлението на отпадъците. Като цяло в анкетата за класацията на "Мерсер" за качество на живот през 2015 г. по 30 от общо 39 фактори за оценка Виена е получила максималната оценка от 10 точки. Добрият резултат на Виена има широка основа. Важно значение за това има и историческото наследство на града - Хофбург или дворецът Шьонбрун, но също така и фактът, че Виена е колоритен и космополитен метрополис. Така например според "Мерсер"

печелим с жилищата за чужденци, културната програма, ресторантите

и международните училища. Допитванията до виенчани показват, че е налице висока степен на удовлетвореност от обществения транспорт. Виена предлага и разнообразни възможности за отдих и е много безопасен град. Качеството на живот има много измерения. В крайна сметка е важно градът да е добре организиран, което пък означава, че публичният сектор също трябва да играе съответната роля.

- През 2016 г. британската компания Skytrax отличи летище Виена с 4 звезди. Какво отличава Виена от останалите големи летища в Европа?

- Качеството на обслужването е съществена част от корпоративната стратегия на международното летище Виена и за целта през последните години компанията е направила повече от 190 подобрения. Това е видимо за пътниците. Основно са модернизирани различни зони на терминалите, разширени и разнообразени са възможностите за пазаруване и хранене, въведена е нова информационна система на територията на цялото летище, реализирани са множество мерки за подобряване на достъпността. Усилията за увеличаване на удовлетвореността на пътниците получиха и международно признание и затова Skytrax оцени международното летище на Виена с 4 звезди. Освен това през 2015 г. и 2016 г. летище Виена получи от Skytrax две последователни награди за най-добър летищен екип в Европа. Ние много се гордеем с това и целта ни е, в средносрочна и дългосрочна перспектива да получим пет звезди.

- Виена е един от европейските градове, които са силен притегателен център за имигрантите от Близкия изток и от останалите региони на света. Какво прави градът за интегрирането на бежанците, избрали Виена за своя нова родина?

- Важно е да се направи разграничение между бежанците и мигрантите. От 15 години Виена расте с огромна скорост, което се дължи именно на това, че градът е привлекателен и това го превръща в жив и млад град. По отношение на бежанците през 2015 г. градската управа на Виена излезе с програма за "интеграция от първия ден". Мерките от нея вече последователно се прилагат. Езиковите курсове и курсовете за възприемане на ценностите на обществото, програмите за заетост и обучение не започват след окончателното придобиване на право на пребиваване, а още докато тече процедурата по предоставяне на убежище. По този начин отваряме перспективи пред хората и на тях не има се налага да стоят бездейни и да мислят за глупости. Явленията, за които говорим, предлагат и нови възможности. Виена е бързо развиващ се град и през 2029 г. ще има над два милиона жители. Приблизително 120 000 от тях ще са на повече от 80 години. Само в сектора на социалните грижи ще са ни необходими хиляди специалисти, които да се грижат за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай