Вегани и протестанти на протест (ОБЗОР)

Затихващи шествие в 17 града, демонстранти блокираха "Хемус", "Тракия", пътя за Гърция

Вегани и протестанти на протест (ОБЗОР) | StandartNews.com

Затихващи шествие в 17 града, демонстранти блокираха "Хемус", "Тракия", пътя за Гърция

Затихващи протести в 17 града имаше днес. Щафетата се предаваше от сутринта до вечерта.

Не позволиха блокада на Кулата

Най-драматично бе положението в Петрич, където полиция и жандармерия блокираха входовете и изходите на града и не се пропускаха автомобили в нито една посока. Така те не позволиха на протестиращите да изпълнят заканите си и да блокират граничен пункт Кулата. В Пиринско хората отново протестираха срещу високите цени на горивата, поскъпването на данъците за леки автомобили, ниския стандарт на живот и социалната несправедливост.

Около 100 автомобила се включиха в шествието в Гоце Делчев, което премина през целия град. След това те се отправиха към село Господинци, където с непрекъснато пресичане на пешеходна пътека блокираха движението към граничен пункт Илинден.

850 полицаи вардят шествията

850 полицейски служители са били ангажирани с охраната на протестните действия днес, съобщи МВР. От Главна дирекция „Национална полиция" допълниха, че днес на територията на страната са проведени 17 протестни действия като само 10 от тях са били заявени и регламентирани по установения ред. Участвали са приблизително 1255 души и 340 моторни превозни средства. От различни ОДМВР са съставени общо 11 акта за установени административни нарушения.

И протестантите на протест

И протестантите у нас излязоха на протест. Рехаво молитвено шествие за отстояване на конституционните права и свободата на вероизповеданията се проведе в София. То тръгна от сградата на парламента и се отправи към Министерския съвет и Президентството. Протестът е организиран от християнската общност на протестантските вярващи в България и църквите, които представляват, както и от представители на други вероизповедания.

В Хасково пък се проведе мирен поход на граждани срещу промените в Закона за вероизповеданията. В него участваха представители на шест евангелски църкви в района. Те смятат, че законопроектът е противоконституционен и подронва устоите на демокрацията.

И вегани на бунт - срещу каручките

След протестантите и веганите излязоха на протест в София днес. Пред Министерски съвет 10 души от български вегански съюз протестираха с искане за тотална забрана на каручките.

Пак затвориха Прохода на републиката

Протестиращите затвориха за половин час Прохода на републиката. Движението на тежкотоварните камиони и на леките коли от Северна за Южна България, през Хаинбоаз,  беше спряно. Образуваха се колони от тирове, съобщи бТВ. „Ние искаме политиците да са наясно, че ние сме техните работодатели. И не може министър председателят да ни обяснява, че той строи, той ни плаща и той ни дава. Ние сме негови работодатели и това са нашите пари”, заяви една от протестиращите.  
Макар и не толкова многоброен, протестът успя да предизвика затруднения в трафика. Полицейското присъствие бе осезаемо. Изградени бяха заграждения, които да пречат на хората да излязат на пътното платно. Сред протестиращите бяха хора от Казанлък, Гурково, Сливен, Ямбол. Сред тях имаше хора от политически партии, но те бяха дошли в качеството си на граждани.

Блокираха "Хемус" и Петолъчката

Огромна колона от чакащи автомобили се образува на магистрала „Хемус“ край Шумен, след като протестиращи затвориха движението при пътен възел „Нови пазар“. Демонстранти затвориха още пътен възел Петолъчкат. Хората протестираха срещу социалното неравенство.

В Бургас зареждаха със жълти стотинки

В Бургас само около 100-тина автомобила се включиха в протестното шествие, което през цялото време  беше ескортирано от полицейски автомобили. Заради малкия си брой протестиращите вместо към магистрала „Тракия“ се насочиха към бензиностанциите да зареждат за жълти стотинки и блокираха за кратко кръговите кръстовища в града. Протестното шествие продължи 3 часа.

Русе иска чист въздух

Десетки русенци излязоха на пореден протест за чист въздух и по-добър живот. Те се събраха на паркинга пред централна железопътна гара в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай