Вдигат мощността на АЕЦ "Козлодуй"

От 2015 г. V и VI блок ще работят с най-модерното ядрено гориво

Вдигат мощността на АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

Сандански. Конференция за ядреното гориво за реактори тип ВВЕР, каквито работят и в АЕЦ "Козлодуй", се проведе наскоро в Сандански. Във форума участваха специалисти от България, Русия, Чехия, Украйна, Унгария, Финландия, Германия и всички водещи държави в сферата на ядрената енергетика. Конференцията беше закрита за журналисти, но "Стандарт" успя да се срещне и да разговаря с един от най-активните участници във форума - Владимир Молчанов, ръководител на проекта "Нулево ниво на отказ" в руската компания ТВЕЛ, която доставя гориво и за българската АЕЦ

- Г-н Молчанов, ползотворна ли беше международната конференция за ядрено гориво, която се проведе в Сандански?

- Тази конференция е 10-а юбилейна и е много важна за сектора. В същото време тя се провежда от 18 години. В последните години аз взимам активно участие във форума. Целта на конференциите е да се види как върви развитието на ядреното гориво за реактори тип ВВЕР, каквито работят и в българската АЕЦ "Козлодуй". Разглеждат се различни аспекти в това направление - експериментални разработки, създаването на такова гориво, производството му, развитие на конструкцията на самите ядрени касети, тяхната експлоатация, резултатите от употребата на горивото и т.н. Като цяло се стремим да направим още по-добро ядрено гориво. Изводите, които можем да направим за резултатите от конференцията, са, че развитието при атомните централи и ядреното гориво продължава, руските ядрени касети се търсят на пазара, купуват се от много АЕЦ в целия свят, а паралелно с това ние получаваме от тях и обратна връзка, препоръки, на базата на които работим, за да направим още по-добър и качествен продукт. Същевременно ние изучаваме опита и на водещите западни производители като "Уестингхаус" и "Арева". И за да станем още по-добри, ние в ТВЕЛ се заехме с този проект за нулево ниво на отказ в резултат на експлоатацията на нашите ядрени касети. Т.е. консолидираме усилията на всички предприятия в атомната сфера - от разработчиците през производителите на ядрено гориво до самите АЕЦ. За разхерметизирането на касетите влияние оказва целият цикъл проектиране-производство-експлоатация. Наличието на разхерметизирани касети в самия корпус на реактора не оказва никакво негативно въздействие на безопасната работа на централата, но това не важи за икономическите показатели и ефективността. За осъществяването на проекта за нулево ниво на отказ през май 2013 г. ТВЕЛ подписа 4-странен меморандум с АЕЦ "Козлодуй", ЧЕЗ и "Енергоатом", а идентичен документ беше подписан и през юли 2012 г. с "Росенергоатом". В работата си по този проект ние трябваше да отговорим на всички съвременни изисквания, възникващи покрай промяната на цените на енергията и ресурсите по цял свят. През последните 7 години например цената на газа в Европа се е увеличила с 38%, докато в САЩ е намаляла с 60%. Терифите на електроенергията на Стария континент са се вдигнали с 35%, а в Щатите са паднали с 4%. Затова цените на електроенергията, която купуваме, трябва да бъде приемлива и в същото време конкурентоспособна на пазара на тока от атомни централи. За да успеят да намалят цените за крайните потребители, руските специалисти разработиха различни технологични варианти за модернизираното ядрено гориво. Например увеличаване на изгарянето, работа при различни режими, възможност за използване на горивни цикли с различно времетраене и др. За чешките ни колеги най-важното беше да се увеличи мощността на реакторите на АЕЦ "Темелин" и ТВЕЛ вече изпълни поставената от тях задача. Местният регулатор лицензира новото гориво и още тази година техните реактори ще работят с мощност от 104%.

- Подобен проект имаше и за АЕЦ "Козлодуй". Чрез използването на същото това гориво ли ще бъде повишена мощността на 5-и и 6-и блок?

- ТВЕЛ вече е готов да достави новото гориво за българската атомна централа. То отговаря на изискванията на "Козлодуй", които ни бяха представени при поръчката. Ние взехме предвид техните указания и разработихме съответните касети. В момента се обсъждат търговските условия и техническото съдържание на договора за новото гориво. С него българската АЕЦ също да заработи с мощност от 104%

- Кога "Козлодуй" ще може да заработи с новото гориво?

- Договорът трябва да бъде подписан в близко бъдеще. Плановете са през 2015 г. АЕЦ "Козлодуй" да получи първите доставки от новите ядрени касети. И тогава вече спокойно може да се пристъпи и към повишаването на мощността на централата. Възможно е самата АЕЦ да има нужда и от подмяна на някои инсталации, за което тя трябва да се погрижи сама - например генератори или нещо друго. Но това не е проблем и ние знаме, че специалистите в "Козлодуй" ще се справят. Освен това горивото трябва да бъде лицензирано от българската Агенция за ядрено регулиране. Ако тя има някакви забележки, ние ще трябва да ги отстраним. Засега обаче в България все още не може да започне процесът по лицензиране, тъй като самият договор за доставка не е подписан. Едва след сключването му може да се премине към този етап, който също е задължителен преди новото гориво да може да бъде поставено в реакторите на АЕЦ "Козлодуй".

- А лицензирано ли е вече новото гориво някъде?

- Да, както вече отбелязах, в Чехия, а също и в Русия и Украйна. Искам да отбележа, че АЕЦ "Козлодуй" работи с руско ядрено гориво няколко десетилетия. За цялото това време то демонстрира сигурност, безопасност, високи нива на експлоатационни характеристики и потребителски свойства. В момента двата активни блока в АЕЦ "Козлодуй" работят с руско гориво ТВСА, което се използва в 4-годишен цикъл. Очакванията са, че през 2015 г. ТВЕЛ ще започне да доставя на българската централа усъвършенстваното ядрено гориво ТВСА-12, което има повишени експлоатационни и икономически показатели, работи на горивни цикли и кампании с продължителност от 5 години. То вече успешно се използва в блок 1 на руската АЕЦ "Калининская". Доставка на ТВСА-12 се подготвя и за блок 4 на украинската АЕЦ "Ровенская".

- Каква ще бъде цената на новото ядрено гориво за българската АЕЦ и ще й бъде ли по-евтино да работи с него?

- Лично аз не се занимавам с финансовата част, но мога да гарантирам, че използването на новото гориво ще има голям ефект. В момента за едно зареждане на работещите реактори се използват 42 касети. С новото гориво броят им ще намалее на 36, тъй като в новите има по-голямо количство уран. И при всяко положение на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде е по-изгодно да работи с това гориво. Също така горивният цикъл на касетите е по-дълъг, т.е. блокът ще работи по-дълго в една горивна кампания.

- Само чрез увеличаването на количеството уран ли се постига повишаването на мощността на реакторите?

- Не само. Към днешна дата ТВЕЛ вече разработи и предлага на атомните централи съвременни ядрени касети, които имат с 10% повече уран, увеличен горивен стълб, с подобрен топлообмен между отделните елементи. Чрез всичко това се увеличава топлотехническата сигурност в охлаждането на активната зона. В ТВСА-12 се използват и други инженерни решения за модернизация и развитие на касетите. Това представлява т.нар. ядрено гориво от четвърто поколение. Чрез него мощността на атомните централи може да бъде увеличена до 110%, а това ще е от съществена полза за страна като България. Специално за блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" сега се предлага гориво вече с 5-годишен горивен цикъл, с което те ще заработят на 104% от проектната си мощност. Това е икономически изгодна стъпка за увеличаване на ефективността на използваното гориво в АЕЦ "Козлодуй", което ще позволи в бъдеще бързо да бъде направена нова крачка - централата да използва ядрено гориво от четвърто поколение.

- Новото гориво оказва ли по някакъв начин влияние върху продължителността на живота на самия реактор?

- Вярно е, че ТВСА-12 ще увеличи мощността на 104%, като работи при по-висока температура с 1-2 градуса. Но самото повишение е незначително и няма да окаже съществено влияние върху материалите, от които е направен реакторът. В същото време с новото гориво се намалява потокът на неутрони към реакторния корпус, което пък директно щади метала. Така че с използването на ТВСА-12 на практика не се ограничава живота на блока и оборудването му.

- А това напълно нов тип гориво ли ще бъде за АЕЦ "Козлодуй"?

- Не. В момента централата ползва касети ТВСА, които се доставят от 2004 г. и на практика работи с тях вече 9 години. ТВСА-12 е модернизиран вариант на същите касети, които са добре познати на специалистите в АЕЦ "Козлодуй". Ние винаги сме получавали много добри предложения от българските специалисти и сме ги отчели при разработката на новото гориво.

- Можете ли да разкажете повече подробности около подписаното наскоро споразумение между "Росатом" и Великобритания за сътрудничеството в ядрената енергетика?

- Това са си дела на "Росатом", аз не знам много подробности. Но мога да кажа, че ние в ТВЕЛ, що се касае до нашите възможности и задължения, ще изпълним всяка поръчка, която постъпи във връзка с това споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай