Във всяка трета болница: Лекуват ни през пръсти

За 6 месеца медицинската ДАНС направила 201 инспекции

Във всяка трета болница: Лекуват ни през пръсти | StandartNews.com

София. Напредъкът на медицината не спира. Всяка година се откриват нови лекарства и методи, за да се помага на болните хора. Въпреки това проблеми в лечението не липсват. Обикновено те са плод на липсата на достъп до иновациите или неоказване на задължителното конвенционално лечение. И в основата на двата случая седят недъзите на здравната ни система и лошото й финансиране.
-----------------------
Във всяка трета болница е имало нарушения при качеството на лечение. Това сочат резултатите от проверки през 2013 г. на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО), която следи за сигурността на пациентите. Общо 201 инспекции са направили специалистите в медицинската ДАНС за шест месеца. Те са минали през 135 болници, медицински и спешни центрове по жалби и сигнали на пациенти. Различни нарушения са открити в около 130 от проверките.

Най-често - в 42 или 1/3 от случаите, инспекторите са установили проблеми в качеството на лечение. При тях пациентите не са получили навреме нужната им медицинска помощ.

В други 33 от случаите има нарушение на изискванията на медицинските стандарти. Това означава, че в болниците

не е имало нужните лекари, медицински сестри

или оборудване и апаратура. При 22 от проверките инспекторите са установили, че има пропуски в организацията и управлението на работата на клиниките. В някои от случаите отново е нямало нужните медицински кадри или пък болниците не са осигурявали 24-часова дейност, както е по закон. В други случаи е нямало вътрешни правила за работа или те не са се спазвали. Също така са липсвали ценоразписи с платените услуги и консумативи.

При 9 от проверките клиниките са нарушили правилата за информирано съгласие. Това означава, че на пациентите са извършени операции или друго лечение, без да им е обяснено какви са последствията. Едва при 7 от проверките инспекторите са установили, че на болните хора

неправомерно е поискано да платят

за лечението си. В 8 от сигналите обаче се е оказало, че пациентите дори не са имали достъп до нужната медицинска помощ.

От агенция "Медицински одит" и здравното министерство отказаха да дадат повече информация за проблемите с качеството на лечение в системата. Затова ви представяме конкретни случаи, които са постъпили в две неправителствени организации - Национална пациентска организация и Център за защита правата в здравеопазването. Ако имате съмнение, че правата ви са нарушени, вие може да потърсите съдействие в тях освен в ИАМО.

СЛУЧАИТЕ

Плевенчанин издъхва в поликлиника

Мъж почива в ДКЦ в Плевен, докато чака да получи помощ. Сигналът е подаден в ЦЗПЗ. Случката се разиграва на 21 май 2013 г. Сутринта човекът се почувствал зле, имал много силни болки в дясната ръка и рамото, повръщал. Съпругата му го завела в ДКЦ, където той вече се оплаквал и от болки в белите дробове при дишане. От регистратурата ги изпратили при пулмолог. След като се изкачили пеша до кабинета му на 6-ия етаж, мъжът се свлякъл на пода със затруднено дишане и силни хрипове. След многократни викове за помощ от жена му лекари от кабинетите излизат да им помогнат. Въпреки техните усилия мъжът починал за 15 минути.

Махат матка на жена, без да знае

В пловдивска голяма болница жена отишла да роди, а си тръгнала без матка. Сигналът е подаден в ЦЗПЗ. Операцията е направена, без да се информира никой от близките й. Жената родила трето дете късно вечерта на 30 септември. Лекарите съобщили на мъжа й, че раждането е минало без усложнения и бебето заедно с жена му са в добро състояние. Рано сутринта на другия ден обаче тя му се обадила, че не се чувства добре и изпитва силни болки. Когато пристигал в болницата, му съобщили, че жена му е получила спукване на матката и тя била отстранена. По-късно съпругата му се оплакала от грубо отношение от лекарите и силно натискане нa корема по време на раждането. Според нея те дори не я информирали за последвалата операция.

Отказват помощ на човек с рядка болест

Отказ на лечение получава човек с рядко неврологично заболяване. Сигналът е подаден в НПО. 45-годишният мъж страдал от изолиран васкулит на централната нервна система (ЦНС), който имат около 20 души в света. Диагнозата е поставена в САЩ, където е назначена и терапия, даваща подобрение на качеството му на живот. След завръщането си у нас обаче той останал без право на наблюдение, защото болестта дори няма код у нас. За всеки преглед и изследване мъжът трябва да си плаща сам.

Мъж умира след 9 операции

59-годишен мъж починал след 9 последователни корекции на тазобедрената става. Сигналът е подаден в НПО. Операциите са извършени в рамките на 2 г. Поредицата започнала, след като се наложило човекът да смени изкуствената си става заради износване. След деветата интервенция обаче починал. Специалистите се съмняват, че това може да е следствие на вътреболнична инфекция.

Фонд отказва да плати за операция

Въпреки че си плаща здравните осигуровки редовно и се осигурява допълнително в частен фонд, 40-годишна жена си платила сама лечението. Сигналът е подаден в НПО. Абсурдната случка се разиграла в частна клиника в Плевен. След иновативна операция на миома жената подала молба да покрият разноските й в частния фонд, в който се осигурява. Оттам обаче заявили, че няма да го направят, защото методът е нов. Здравната каса също няма клинична пътека за него. Така жената се наложило да плати от джоба си 3500 лв., въпреки че е с две здравни осигуровки.

Размотават старица от болница на болница

79-годишната баба Мина обикаля болниците без полза. "Размотават възрастната ми съпруга, сякаш се страхуват да не издъхне при тях", оплака се възмутен Диньо Кънев от старозагорското с. Обручище. Баба Мина е била на няколко пъти в болницата в Гълъбово и в старозагорската МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Последно я изписали преди 20-ина дни от университетската болница. "Държат я 2-3 дни, свалят й малко кръвната захар и ми я връщат в същото състояние", оплаква се бай Диньо. При един от многото си престои по болниците баба Мина получила инфаркт, спряла да поема лекарства и храна. Въпреки това докторите и в Гълъбово, и в Стара Загора отказвали вече да я приемат за лечение.

Връщат русенка заради неясна диагноза

Без диагноза остава 56-годишна учителка от Русе в дунавската болница. След 3 месеца и 4 направления за болница жената не знае от какво е болна. Лекарите от русенската болница я пратили у дома със 7 вида лекарства и без подобрения. Накрая пациентката била приета за лечение в университетска болница в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай