Варненци бесни заради колите в Морската градина

Вчера румънски шофьор блъсна и уби дете на паркинг в Морската градина

Варненци бесни заради колите в Морската градина | StandartNews.com

Окръжната прокуратура във Варна е повдигнала обвинение на шофьора, който блъсна и уби дете на паркинг в Морската градина. Той е задържан за 72 часа, като тестовете за алкохол и наркотици, които са му направени, са отрицателни.

Инцидентът повдигна въпроса дали трябва да има коли в Морската градина? Вчера пред общината във Варна имаше протест, на който дойдоха повече от 150 души. Забраната за влизане на коли е отпреди няколко  години, но заради съдебни спорове автомобилите все още се движат в парка.

Граждани от организациите „Варна диша” и  „За Морската градина”, поискаха и днес адекватни мерки от страна на Община Варна. Казусът не е толкова сложен, посочиха те. Като пример хората дадоха Делфинариума – неговият паркинг е извън парка, в квартал Чайка, както трябва да бъде по норматив. По думите им има и други такива заведения с паркинг извън парка.

„Хората, които са намерили начин да живеят и да развиват бизнес в Морската градина, трябва да са наясно, че трябва да се съобразяват със статута на парка”, призоваха още гражданите.

„Това че имаш имот в парка, не означава, че в него можеш да направиш хранилище за ядрени отпадъци. Там могат да се развиват само дейности, които са съобразени със статута на парка”, категорични бяха хората.

Според Пламена Маринова – зам.-кмет на Общината, колите в Морската градина са ограничени по силата на закона за движение по пътищата. Общинска полиция има право само да глобява спрените неправилно коли, но не може да спира движението, посочи Маринова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай