В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Българският Стив Джобс  е милионер от ученик 

С изобретенията на Любо Янчев, които се продават на няколко континента, може да се спести 25% от сметката за ток

В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Българският Стив Джобс  е милионер от ученик  | StandartNews.com

"Мелиса, пусни кафето! И климатика! И бойлера! Идвам си след 15 минути". Ако си мислите, че Любомир Янчев е сексист, който тормози гаджето да му направи деня комфортен, нека той сам даде обяснението - "Мелиса" е интелигентна система за управление на дома, която му докара инвестиция в рамките на един милион, още докато беше ученик преди няколко години и бе част от Ученическия институт по математика и информатика към Българска академия на науките.

Заради факта, че Любо е успял да спечели подобна инвестиция в свой проект, още преди да завърши средно образование, някои медии го кръстиха "българския Стив Джобс". 
Неговата компания, която разработва интелигентни устройства за дистанционно управление на различни уреди за дома ни е привлякла над 2 млн. лева инвестиции за по-малко от 4 години.
Още като участник в детския математически институт Любо се опитва да направи проект, чрез който да можеш да управляваш екстрите в дома си от разстояние, при това основно със звукови команди. Тогава установява, че не може да се справи с прекалено много изисквания за управление на цялото жилище, защото не му достига опит, и трябва да се концентрира само в една посока. Насочва се основно към вариантите за включване на климатиците от разстояние. Благодарение на приложението, което той е създал, човек може да спести 25 на сто от сметката си за ток. 
Днес вече има контрагенти на продукта си на няколко континента. "Клиентите ми са навсякъде, но програмистите - само у нас", обяснява младежът. Той прави проекта си още в училище, а след това го приемат в Нов български университет. Твърде скоро установява, че висшите училища няма на какво да го научат, и се отказва от следването. "Майка ми искаше да следвам, но аз я отказах от тази идея, след като само с познанията си намерих работа със заплата 2800 лева", смее се Янчев. Нещо повече, той чете лекции на студенти, въпреки че не е завършил висше образование, а основно специализации в чужди университети. 

Проектът му пък вече се е разширил дотам, че приложението в смартфона вече не просто включва климатика, а подготвя дома ти по-добре от домашна помощница, така че да ти е комфортно, когато влезеш.  

Роденият на 21 февруари 1995 г. младеж живееше в панелка в "Люлин", дори когато едва 20-годишен вече въртеше компания с капитал от над милион лева и четеше лекции на студентите.
Като виц звучи историята, че не успява да влезе в математическа гимназия, защото учителката му по математика в седми клас му отмъстила с годишна оценка петица. Вината на Любо била, че огласил пред съучениците нейна грешка в една задача на черната дъска. Също, както в поговорката обаче, вместо да му извади очи, докачливата даскалица му изписала вежди.
Частно училище с изучаване на немски език  поканило младия гений и му дало стипендия.   

Така се стигнало и до първото изобретение на Любо, което той направил по настояване на треньора му по таекуондо Насо. Човекът постоянно подканял младия умник да направи нещо, от което може да се изкарат пари. Така се появило устройството за дистанционен контрол на климатиците. 
Интересното е, че винаги досега кръщава продуктите си предимно на гаджетата, с изключение на първия от тях. Тогавашната му приятелка се казвала Деница и той искал да нарече устройството си на нея. Въпреки това обаче не потръгвало - "Деница" не искала да прави кафе и да светва лампите. В един момент обаче казал "Мелиса, светни лампите", и с новото име нещата се подобрили. Следващото поколение продукти се казват Боби и Вики и никой дори не пита защо. 

Още за талантливите ни математичи - четете в "Златен Стандарт". Търсете на вестникарските сергии
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай