В капан сме на колективна невроза

Това твърди психолог и добавя, че ще е дълъг процес

В капан сме на  колективна невроза | StandartNews.com

"В момента ние сме в колективна невроза – не само в България, в света. В екзистенциална, многопластова криза. Всъщност на карта е посоката. Защото криза значи изравнени шансове - да се тръгне към патология или към здраве.“ Това каза в ефира на БНР психологът Пламен Димитров.

"Или ще тръгнем назад – повече от същото, все по-зле, печатат се огромни заеми, прави се дълг, раздават се кредити, вместо подкрепящи пакети, които в момента да решат проблемите.

Или ще тръгнем към здраве – ще демократизираме и хуманизираме всички системи, ставайки отговорни за здравето си, като инвестираме не само в борбата с вируса и неговото тестване, а видим каква е картината в биопсихосоциалния статус на българина.", обясни той.

По думите на експерта от първата пресконференция, от първото съобщение за болен от коронавирус у нас, се е развила тенденция за негативно влияние върху психиката на българите.

Наглед кризисните поведения са поляризирани в голям спектър – от бабаитския модел на отричане и безсмъртие до трагичния, при който човек изпада в отчаяние или в лапите на ужаса, коментира Пламен Димитров.

Следващата, много по-обхватна, дълбока и продължителна криза ще е с психоемоционалната стабилност на хората, припомни предупреждението на експертите на ООН Пламен Димитров.

"Вирусът покоси много хора. Живеем около смърт, заплаха. Всички тези неща са важни, но те са много по-малката част от проблема и трябва да си отворим очите към голямата картина. В България никой не инвестира системно в психологическа грижа.", подчерта Димитров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай