В Деня на битката с дрогата! Хранителните разстройства страшни като хероина

Близо 300 000 българи са хронично зависими от алкохол и наркотици

В Деня на битката с дрогата! Хранителните разстройства страшни като хероина | StandartNews.com

Хранителните разстройства са зависимост, не по-малко страшна от наркотиците, алкохола и хазарта. Това заявиха психолози, психиатри и резиденти на Терапевтична общност “Феникс”, които отбелязаха днес Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. 26 юни е обявен от ООН за ден на битка с дрогата и останалите зависимости през 1987 г.

Събитието се състоя в село Бракьовци край Годеч, където се лекуват мъже и жени, зависими от наркотици, алкохол, хазарт и хранителни разстройства. Повече от час младежи, опарили се от бича на столетието, споделяха едни с други как са победили пристрастяването си. 

 Терапевтична общност “Феникс” събира бивши и настоящи свои членове всяка година на 26 юни, за да отбележат всички заедно деня на съпричастността и активната позиция в битката с наркоманията.

 В срещата се включиха млади хора, успешно преминали програмата, членове на общността и екипът, който им помага да се завърнат отново сред близките и приятелите си. Групата получи дарение за закупуване на топки, федербали и постелки за mindfulness практиките.

 През последните години употребата на вещества - райски газ, алкохол, медикаменти и всякакви психоактивни вещества, все повече и повече води до сериозни физически и психични  проблеми, особено сред младите хора у нас.Важно е да се отбележи, че безопасна доза няма. Още първият опит създава предпоставките за пристрастяване! След него винаги има и втори път.

При продължителна употреба се стига до тежко и изтощително безсъние, лесна възбудимост, високо кръвно налягане и аритмии. Много по-тежко обаче е засегнато психичното здраве на употребяващите. Появяват се безпокойство, тревожност и агресивност. Статистика показва, че през 2022 година между 200 и 300 хиляди души са хронично зависими от алкохол и наркотици.

 Какво представлява Терапевтична общност “Феникс”?

Това е първата професионална дългосрочна рехабилитационна програма за зависимости в България. Тя е основана през юни месец 2001 от д-р Петър Василев. Той има опит над 20 години в сферата, като е бил завеждащ отделение по наркомании във ВМА и началник на диагностичен блок при Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, професионален психотерапевт и национален представител в Европейската асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия. Създател и  директор на програмата.

"Стандарт" разговаря с Бойка Боянова, водеща програмата “Ресоциализация” в Терапевтична общност “Феникс”, както и с млада жена, успешно преминала битката със зависимостите която от 8 години е напълно чиста. Ето какво споделиха те:

Към всеки, потърсил помощта ни, подхождаме индивидуално

Бойка Боянова, водеща програмата “Ресоциализация” за вестник “Стандарт”:

 - Госпожо Боянова, от колко години помагате на хора със зависимости в нужда?

- Терапевтичната общност съществува от 20 години и във всичките тях се полагат усилия за това зависимите да поемат по нов път на здрави хора и да се включат активно, а и да открият своето място в нашето общество. 

- С какво се различава програмата на “Феникс” от останалите структури?

- Прилага се съвременна психично здравна технология, в която за първи път в България се адаптира Европейският опит в метода Терапевтични общности. Програмата е интензивна и включва приложение на професионална когнитивно-поведенческа терапия; психотелесна психоанализа. Mindfulness техники за овладяване на влечението. Във фазата на ресоциализация прилагаме иновативен метод -“Social Network Therapy”. Всеки резидент има индивидуален терапевтичен план.

- Колко време трябва да остане един резидент в структурата, за да е сигурно, че няма да употреби повече?

- Дали ще употребява повече не, това е решение на отделната личност и нашата програма е ориентирана към висока степен на мотивация за отказ от употреба на психоактивни вещества, хазартна игра или справяне с хранително разстройство.

- За какъв период, новият резидент се адаптира към програмата?-

-Периодът на адаптация е от 21 дни до един месец. В него се изгражда доверие към програмата, групата и екипа.

- Верен ли е слухът, че леките дроги като марихуаната са безвредни?

- Леки дроги няма - щом едно вещество влияе на психичното състояние на човека, значи това не е безопасно.

 Млада жена, преминала успешно терапията в ТО “Феникс": Чиста съм от 8 години и имам прекрасни отношения с родителите си

 - Какво и кой Ви накара да постъпите в структурата?

- Дойдох във “Феникс" по настояване на моите родители - тогава завършвах гимназия и обучението ми  нямаше да бъде възможно тъй като бях зависима към амфетамини. Имах отсъствия от училище, трудно ми беше да уча.

- Кой Ви насочи към “Феникс”?

- Научихме за това място от интернет.

- Колко време Ви беше нужно за да осъзнаете, че има и различен живот от този на зависимите?

- Съвсем откровено мога да кажа, че първите 2-3 месеца исках да си тръгна, но постепенно с опознаването на себе си, на своите слаби страни започнах да се замислям какво искам да се промени и така моето възстановяване продължи една година.

- Кога осъзнахте, че зависимостта е нещо убийствено за човешкото съществуване?

- Трудно е да кажа точно кога, защото това е процес, по време на който осъзнаването идва в резултат на това, че животът в ТО е без вещества , че започваш да стигаш до въпроси за смисъла на това какво искаш да постигнеш и че това тези неща няма  как да станат употребявайки наркотици.Чиста съм от осем години - завърших висше образование. Работя и имам прекрасни отношения с моите родители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай