В България се чувствам като у дома си

Специално интервю с Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи за в. "СТАНДАРТ"

В България се чувствам като у дома си | StandartNews.com
  • Специално интервю с Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи за в. "СТАНДАРТ"
  • През 2021-ва ще честваме 60 години на началото на двустранните отношения между България и Мароко, казва посланикът на кралството у нас

Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи е извънреден и пълномощен посланик на кралство Мароко в България от 8 ноември 2016 година. Тя е икономист със завършено средно образование по икономика и управление на счетоводството, бакалаварска степен по финансови и търговски науки, специалност "Маркетинг и пазарно" проучване. Работи в сферата на дипломацията от 1982 година. Ето какво сподели Нейно превъзходителство пред "Стандарт".

- Ваше превъзходителство, на 30 юли Мароко чества своя национален празник. Как бе отбелязан той по време на пандемия във вашата страна и от посолството в София?
- Тази година заради епидемията от коронавирус празникът бе отбелязан по-скромно - както в кралство Мароко, така и в посолствата на нашата страна по света.

Следвахме инструкциите, дадени от Негово величество крал Мохамед VI и от съответните държави, в които са акредитирани мароканските посолства. По случай честването на 21-та годишнина от възкачването на престола на Негово величество крал Мохамед VI организирах много официални обеди и вечери с малък брой хора, не повече от 15 гости, като спазвахме всички противоепидемични мерки. На тези срещи изложих някои от постиженията на кралство Мароко в политически, социално-икономически и културен план. Отбелязах, че по време на управлението на Негово величество крал Мохамед VI солидарността Юг-Юг с развиващите се страни и с африканските държави покри всички хуманитарни, технически, културни и социално-икономически области и сектори.
- Какво беше първото ви впечатление, когато пристигнахте в България?
- България е изключително красива държава с много гостоприемни и приятни хора. Когато пристигнах тук през ноември на 2016-а, открих страна с културно разнообразие, с впечатляваща история, а природата ви е рай за очите. България е богата на ресурси и е световна туристическа дестинация с четири сезона.
- Как се развиват отношенията между България и Мароко в политически и икономически план?
- През 2021-ва ще честваме 60 години двустранни отношения между България и Мароко и се надявам коронавирусът вече да е далеч от нас, за да отбележим юбилея подобаващо. Така че в политически план нашите връзки са много добри. Що се отнася до икономическите ни отношения, търговският обмен между двете страни има много по-голям потенциал, отколкото е в момента и работим с компетентните марокански и български власти, за да увеличим вноса и износа на стоки от България и от Мароко. На културно ниво можем да се похвалим с отлични резултати. Както мароканското посолството в България, така и българското посолство в Мароко правят много, за да се популяризират двете култури. Българите свързват Мароко с невероятни места за туризъм и почивка, история и археология.
- Колко българи са посетили страната ви с цел туризъм през миналата година и какво вие бихте им препоръчали да видят в Мароко?
- Много български туристически агенции предлагат екскурзии до Мароко. Преди години имаше редовни директни полети между двете страни, но за съжаление сега се изпълняват само чартъри от май до октомври от София до Агадир и от София до Маракеш. Те са винаги пълни в двете посоки. Броят на туристите се увеличава всяка година. Това, което препоръчвам на всеки да види в моята страна, са имперските градове. Знам, че има българи, запалени по скалното катерене и Мароко предлага много възможности в тази област. Неповторимо преживяване е разходката в пустинята на мароканска Сахара, където може да се пренощува в палатки и да се наблюдават редки животни и птици. А и имаме 3500 километра бряг - 400 км на Средиземно море и 3100 км на Атлантическия океан. Можем да се похвалим със страхотни плажове, а прясната риба е специалитет на северно Мароко.
- Разкажете за традиция, с която е известно Мароко.
- Нашият народ е много гостоприемен и във всеки дом има хол, който е готов винаги да приеме гости дори и без покана. Ако сте турист и попитате случаен мароканец как да стигнете до дадено място, напълно е възможно той да ви покани в къщата си, без да ви познава. Това сме мароканците - винаги готови да помогнем. Защото от векове съжителстваме с различни цивилизации и религии. В някои градове - като Рабат и Казабланка - до джамиите има католическа църква и това е нещо естествено. Мароко е политически стабилна и сигурна държава. А за туристите това е важно - за да не страхуват от терористични заплахи. Имаме 20 летища и повече от 2000 километра магистрала, което прави пътуването много приятно.
- Как кризата от коронавируса се отразява на живота в Мароко?
- В Мароко бяха взети стриктни мерки много рано и още от 13 март спряха абсолютно всички международни полети, като бяха организирани полети само за хуманитарно репатриране. Бяха затворени училища и заведения. Обучението, както и в България, се провеждаше онлайн. Работиха само супермаркетите и болниците. Текстилните предприятия се преобразуваха и започнаха да шият маски - по няколко милиона седмично, и то във време, когато в цял свят имаше недостиг. Здравната система се справи без проблем, а и за щастие нямаме много смъртни случаи пропорционално на броя на населението. Бяха подпомогнати много хора, останали без работа. Беше създаден и "Специален фонд за управление на пандемията от COVID-19" с над 3,4 милиарда евро, в който всеки може да направи дарение. Всичко това доказва солидарността на мароканския народ. Съвсем наскоро, от средата на юни, Негово величество крал Мохамед VI разпореди изпращането на големи количества медицинска помощ в 15 африкански страни за преодоляване липсата на оборудване и медицински предпазни средства на континента. Сега карантината отпадна, но пък се увеличи броят на заболелите. Спазването на противоепидемични мерки, включително носенето на предпазни маски, остава задължително. Все още границите на Мароко са затворени за туристически и служебни пътувания. Това предизвиква много финансови загуби, но, както казва Негово величество крал Мохамед VI, животът и здравето на мароканците са най-важни.
- Много пътувате из България. Бяхте наскоро на ежегодния празник на черешата в Кюстендил. Кое е любимото ви място у нас?
- Много ми е трудно да назова само едно, тъй като навсякъде се чувствам прекрасно. Усещам човешката топлина, където и да отида. Чувствам се като вкъщи. Моят съвет е българите да запазят тази топлина в отношенията. В Мароко също имаме фестивал на черешата и можем да си сътрудничим в тази област. В България има 140 сорта череши и ще обменим опит, тъй като при нас няма толкова много сортове. На 15 август ще участваме и на фестивала на хляба в прекрасния град Кюстендил, където ще представим мароканската култура.
- Кои са любимите ви български думи?
- "Благодаря" и "Обичам те". Аз обичам България!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай