Ученикът-джихадист сам направил бомбата /СНИМКИ/

Знаме на „Ислямска държава” в стаята на детето, което подготвяло самоубийствен терористичен акт в Пловдив

Ученикът-джихадист сам направил бомбата /СНИМКИ/ | StandartNews.com
  • Знаме на „Ислямска държава” в стаята на детето, което подготвяло самоубийствен терористичен акт в Пловдив

Самоделни взривни устройства, т. нар. "тръбни бомби" са открили екипите на спецпрокуратурата и антимафиотите в двете стаи, които е ползвал ученикът от Пловдив, който бе задържан в сряда, защото подготвял самоубийствен терористичен акт.  Това съобщи зам.-главния прокурор Иван Гешев наспециален брифинг за случая.

Младежът е на 16 години, ученик в елитна пловдивска гимназия. Много интелигентно дете от добро семейство. Твърди се, че детето е изготвило взривните устройства за 7-8 дни от общодостъпни вещества, затова ви казвам, че е много интелигентно. Открити са формули за синтезиране на отрови. В началото детето е твърдяло, че има интереси към химията. Психолог, който е работил с детето, каза, че с него е работил професионалист - има определена линия на поведение, каза още Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Джихадистът от Пловдив: Тих и затворен

Намерили бидон с пирони, аналогичен на устройството от атентата в Сарафово

Намерихме и взривно устройство в процес на изготвяне - пирони в пластмасов съд, който тежи 14,4 кг., съобщи още Гешев. Той допълни, че аналогично устройство е използвано при атентата в Сарафово.

ВИЖ ОЩЕ: Атентаторът гледал над 30 клипа с камикадзета

Вербували го от месеци

Знаме на "Ислямска държава" открили още спецпрокурорите в стаята на детето. То е било обект на многомесечна, може би дори годишна вербовка от "Ислямска държава", разкри Иван Гешев. От социалната мрежа ученикът е прехвърлен на чат, на „Телеграм“. „Най-масовият чат, който използва ИДИЛ“, обясни зам.-главният прокурор. И допълни: „Няма да изпадам в подробности как се е запознал с вербовчика в интернет, пращани са му клипове”.

Близки на детето подали сигнала

Близки на тийнеджъра подали сигнала. Бащата е взел детето от училище, оказал е съответното взаимодействие за задържането на детето, веднага са започнали беседи с него. Не сме арестували детето в училището, коментира Гешев. За часове създадохме организация, стана ясно, че говорим за случай на радикализирано дете, разказа още зам.-главният прокурор. Според него на ученика трябва да бъде оказана помощ - с него да работят психиатри и специалисти в изолирана среда. „Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психатри.

ВИЖ ОЩЕ: Терористът от Пловдив - ученик в елитна гимназия

Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под наздора на Детска педагогическа стая, която според мен е в някаква степен грешка“, каза той и посочи, че прокуратурата ще протестира решението. „В случай, че съдът не възприеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая“, допълни Гешев.

Гешев: Става въпрос за лична трагедия

В този случай за прокуратурата и за колегите, които работиха, става въпрос на първо място за едно дете и за жертва, а не за един евентуален извършител на евентуално доста сериозно престъпление. Става въпрос на първо място за лична трагедия в някаква степен, която за щастие не е развита до някакви мащабни размери, а не толкова за едно досъдебно производство“, каза Гешев.
Според него обществото трябва да знае и да бъде запознато в едни разумни граници с това, че някои проблеми са съществуващи и за България. „Тези проблеми касаят всеки от нас като родител в тази страна. Тези проблеми трябва да започнат да бъдат решавани и на тях да им бъде противодействано от обществото и цялата държава“, допълни още Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Предотвратиха терор в Пловдив

В момента детето е при родителите си. Имаме пълно взаимодействие от семейството, засега имаме съдействие и за работа с психолог с това дете. За нас това е единственият начин да се реши този проблем, коментира Гешев.

Опитите да бъде снимано това дете, семейството му, училището му може да доведат до неприятен резултат. По случая нито службите за сигурност, нито прокуратурата ще коментират повече. Взаимодействието между службите по случая в сряда беше перфектно, разви се в рамките на 5-6 часа. Трябва коректно да се каже, че този тип проблеми са нова реална опасност - това е радикализацията. Всеки, който е родител, трябва да има доста сериозна комуникация с децата си. Недопускането на такива процеси е обект на работа в семейството, училището и много други органи, каза още зам.-главният прокурор.

Няма мрежа, случаят е единичен

В случая с момчето от Пловдив не говорим за мрежа, а за отделен случай, категоричен бе Гешев. На въпрос дали има други подобни случаи в страната, той отговори: „Няма да коментираме, случаи, по които се работи“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай