Сряда,

Ученическите почивки може да изпокарат гилдията

От: Редактор -
191
Ученическите почивки може да изпокарат гилдията
A
A
A

Летните лагери за деца за сметка на държавата може да скарат системата на образованието, предупреди лидерът на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. Според него е неуместен лимитът от 70 ученици на школо, при положение, че има учебни заведения със стотина деца, но и с по над 1000.

Освен това не са ясни критериите, по които ще се решава кой да отиде на почивка. Указанията към момента са всяко училище само да определи децата, а според синдикалистите в този процес фокусът трябва да бъде върху ученици в неравностойно положение. 

За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища, но реално ще се възползват около 30 000 ученици. Това е малък процент от цялата система и неминуемо ще има недоволни, предупреди д-р Петров.  

Вече е водил разговори с министър Николай Денков и зам.-министъра Мария Гайдарова, вероятно предстои уточняване на критерии със социалните партрьори за включване в лагерите

При всички случаи ще се иска съгласието на родителите, а заявките ще се одобряват по реда на постъпване до изчерпване на бюджета. Очаква се учебните заведения да получат конкретни указания в началото на юли.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички