Сряда,

Турция възстанови църква на 18 века

От: Стандарт, свимки Анадолската агенция -
Турция възстанови църква на 18 века
A
A
A

1800-годишната църква „Свети Георги“ в провинция Диарбекир е реставрирана и вече може да събира вярващите християни. Досега тя е била художествена галерия, след като е възстановена за първи път през 2008 г. Тя е известна в града и като църквата  "Кара папаз" (Черния свещеник). 

Църквата е разположена в източния край на Цитаделата на Диарбекир, като постройката е в непосредствена близост до крепостните стени на града и е с изглед на изток към река Тигър. 

Поради необходимостта от реставрация, възстановителните дейности са инициирани от община Диарбекир, като 90% вече са завършени, пише Марица.

Турция възстанови 1800-годишна църква, ползвана като затвор ...

Църквата е културна ценност, датираща още от римската епоха, каза Мехмет Карааслан, началник на отдела за зониране и градоустройство на общината. И допълни пред Анадолската агенция, че това е една от най-важните исторически сгради в квартал Ичкале в града.

Турция възстанови 1800-годишна църква, ползвана като затвор СНИМКИ НовиниИнформация

„Почистихме тревата от покрива на църквата и спряхме течовете на вода. Ремонтирахме пода и електрическата система ”, каза Карааслан и добави, че е инсталирано и осветление за фасадата. „Планираме да извършим всички реставрации в града по време на нашето управление и да предадем тези исторически съкровища на бъдещите поколения. Целта ни е да направим Диарбекир още по-популярен туристически център“, допълни той.

Преди да стане християнска църква, сградата е била храм на политеистични религии и е използвана като храм на огъня през римския период. 

По-късно през 11 в. по време на Селджукската империя и династията Артукид, сградата е сменила собствениците си и е използвана като част от двореца. По време на Османската империя постройката се използва като склад и затвор. След това до края на 20-ти век е останала в забвение.

Турция възстанови 1800-годишна църква, ползвана като затвор СНИМКИ НовиниИнформация

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички