Трябва ли му на Хр.Иванов еднолична власт на Радев?

Прокуратурата си върши работата. Трибуналите ли предпочита президентът?

Трябва ли му на Хр.Иванов еднолична власт на Радев? | StandartNews.com
  • Ек­спер­тно пра­ви­тел­ство мо­же да ус­по­кои нап­ре­же­ни­е­то на пло­ща­да, каз­ва доц. Стой­чо Стой­чев в интервю за вестник "СТАНДАРТ"
  • Прокуратурата си върши работата. Трибуналите ли предпочита президентът?

 

Доц. Стой­чо Стой­чев е за­вър­шил по­ли­то­ло­гия в Цен­трал­ния ев­ро­пей­ски уни­вер­си­тет в Бу­да­пе­ща. Пре­по­да­ва "Ана­лиз на по­ли­ти­чес­ки риск" в ка­тед­ра "По­ли­то­ло­гия" на Со­фий­ския уни­вер­си­тет. Ръ­ко­во­ди­тел на Ла­бо­ра­то­ри­я­та за из­бор­ни сис­те­ми и тех­но­ло­гии (ЛИСТ). Из­след­ва­ни­я­та му са в об­лас­тта на по­ли­ти­чес­кия риск, ко­руп­ци­я­та, ор­га­ни­зи­ра­на­та и би­то­ва­та прес­тъп­ност.

 

- Доц. Стой­чев, ще ов­ла­дее ли пре­ми­е­рът Бо­ри­сов нап­ре­же­ни­е­то и про­тес­ти­те със смя­на­та на ми­нис­три?

- Те­зи про­тес­ти със смя­на на ми­нис­три на­да­ли ще бъ­дат ов­ла­дя­ни. До­ри и да бъ­дат по­ту­ше­ни, нап­ре­же­ни­е­то ще про­дъл­жи да тлее. Ще се ис­ка раз­пус­ка­не на На­род­но­то съб­ра­ние.  Но най-доб­ри­ят ва­ри­ант, кой­то да удов­лет­во­ри про­тес­ти­ра­щи­те, но и да се за­па­зи дър­жа­ва­та ра­бо­те­ща, е ця­ло­то пра­ви­тел­ство да по­да­де ос­тав­ка и мно­зин­ство­то в пар­ла­мен­та да из­лъ­чи ек­спер­тен ка­би­нет, кой­то да из­пъл­ни ис­ка­ни­я­та.

- Ста­ва въп­рос за ГЕРБ?

- Да, ГЕРБ и тех­ни­те пар­тньо­ри. За­що­то ако от­ка­жат ман­дат и се стиг­не до слу­же­бен ка­би­нет - ще се из­гу­би цен­но вре­ме - по­не 4-5 ме­се­ца. В то­ва вре­ме ад­ми­нис­тра­ци­я­та спи­ра да ра­бо­ти. Бло­ки­ра се дър­жа­ва­та и то точ­но през зим­ни­те ме­се­ци, ко­га­то е най-теж­ко. А пред­сроч­ни­те из­бо­ри ще дой­дат 2-3 ме­се­ца пре­ди ре­дов­ни­те. За­то­ва ли е це­ли­ят зор? Да хо­дим на из­бо­ри през но­ем­ври, ко­га­то има грип, а мо­же би и вто­ра въл­на на ко­ро­на­ви­ру­са? Бе­зот­го­вор­но е да се хо­ди на из­бо­ри в пи­ка на за­ра­за­та, при то­ва ме­се­ци пре­ди ре­дов­ния пар­ла­мен­та­рен вот ид­на­та про­лет. По­доб­на греш­ка ве­че до­пус­на френ­ски­ят пре­зи­дент Мак­рон с мес­тни­те из­бо­ри, ко­и­то уве­ли­чи­ха взрив­но за­бо­ле­ли­те от ко­ро­на­ви­рус. Плюс то­ва пре­зи­ден­тът Ра­дев ще по­е­ме пъл­на­та власт, мо­же да въ­ве­де и из­вън­ред­но по­ло­же­ние. За­що Ру­мен Ра­дев си мис­ли, че е из­бран от це­лия на­род? Той спе­че­ли на ба­ло­таж с Цец­ка Ца­че­ва, ко­я­то не бе­ше ат­рак­ти­вен кан­ди­дат. Пар­ла­мен­тът е из­бран от над 3 млн. ду­ши, не и Ра­дев. За­то­ва не би­ва да си поз­во­ля­ва да го­во­ри от име­то на на­ро­да.

- Как­ви са не­го­ви­те хо­до­ве от­тук на­та­тък?

- Ра­дев тръг­на на кон­фрон­та­ция, пред­ста­вя се за ге­рой на на­ро­да. Го­ле­ми­ят му проб­лем е про­ку­ра­ту­ра­та, но ще за­гу­би та­зи бит­ка. Ця­ла­та ра­бо­та тръг­на, след ка­то про­ку­ра­ту­ра­та се зае с не­го­ва­та ад­ми­нис­тра­ция. Но тук ста­ва въп­рос за раз­след­ва­не - пър­во бе арес­ту­ван ми­нис­тър Не­но Ди­мов, се­га за бок­лу­ка в арес­та е за­мес­тник-ми­нис­тъ­рът на еко­ло­ги­я­та Кра­си­мир Жив­ков, стиг­на се и до сек­ре­та­ря на пре­зи­ден­та Пла­мен Узу­нов. Тряб­ва да се про­я­ви ува­же­ние към ра­бо­та­та на про­ку­ра­ту­ра­та и тя да бъ­де ос­та­ве­на да си я вър­ши.

- Три­бу­на­ли­те ли пред­по­чи­та пре­зи­ден­тът?

- Не мо­га да раз­бе­ра и кой е по­съ­вет­вал Ва­сил Бож­ков да из­пол­зва ду­ма­та "хун­та". То­ва е из­клю­чи­тел­но не­под­хо­дящ тер­мин - оз­на­ча­ва во­ен­на дик­та­ту­ра, ко­я­то ид­ва след прев­рат. Са­мо Ра­дев е во­е­нен в слу­чая, мо­же би той има за­яв­ка за "хун­та"? Тряб­ва да бъ­дем из­клю­чи­тел­но вни­ма­тел­ни и да си спом­ним как дой­де Хит­лер на власт във Вай­мар­ска­та ре­пуб­ли­ка. За­то­ва пи­там: тряб­ва ли му на Хрис­то Ива­нов ед­но­лич­на­та власт на Ра­дев?

- Каз­ва­те, че спо­ред Вас ре­ше­ни­е­то на проб­ле­ма е ек­спер­тно пра­ви­тел­ство. А кой ще зас­та­не на­че­ло?

- Пре­ми­е­рът тряб­ва да бъ­де при­ем­лив, не е за­дъл­жи­тел­но да бъ­де ярък пар­ти­ец, тряб­ва да е ав­то­ри­тет, да по­е­ма от­го­вор­ност. Мо­же да е То­мис­лав Дон­чев, мо­же и Ди­ми­тър Ра­дев, ше­фът на БНБ - чи­е­то име се спря­га. В на­ша­та ис­то­рия на пре­хо­да са­мо Лю­бен Бе­ров е имал та­къв ка­би­нет. То­ва е мно­го от­го­вор­на за­да­ча, за­що­то чо­ве­кът на­че­ло рис­ку­ва име­то си. Тряб­ва да ус­по­кои нап­ре­же­ни­е­то, а не­до­вол­ни­те са мно­го. Тряб­ва да нап­ра­ви то­ва, ко­е­то ис­ка пло­ща­дът.  А ина­че ис­тин­ски­те ре­фор­ми се пра­вят след де­мок­ра­тич­ни из­бо­ри, ка­то вле­зеш в пар­ла­мен­та и имаш мно­зин­ство, ко­е­то да те под­кре­пи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай