Търсят консенсус сред засегнатите от тол системата

След постигането на съгласие тол системата ще може да стартира

Търсят консенсус сред засегнатите от тол системата | StandartNews.com

В следващите няколко седмици предвиждаме интензивни разговори в работните групи и обществения съвет, за да стигнем до консенсус, който ще позволи да стартираме тол системата, обяви директорът Националното тол управление проф. Олег Асенов в интервю за бТВ.

„В настоящия момент да говорим за конкретна дата за стартиране на системата е трудно. Знаем, че крайната дата е 1 март 2020 г. Екипът на Агенция „Пътна инфраструктура“ има огромно желание да започнем и по-рано, но най-важното в момента е добре да се подготвим и да започнем плавно и ефективно. Това е нашата цел“, посочи Асенов.

„За мен оптимистичен вариант за старт на тол системата е 1 февруари от страна на техническа, организационна и нотификационна среда. Би могло и по-рано, но не много по-рано, защото има процедури, които трябва да преминат. Необходима е нотификация от Европейската комисия за новия обхват на системата, която отнема време, за да могат европейските провайдъри също да дойдат, а те ще дойдат едва след тази нотификация“, добави той.

По думите му към момента се работи с последната тестова тарифа, която е обсъждана на обществения съвет. „Това е между 18 и 25 стотинки на километър изминато разстояние за товарен камион над 12 т с 4 и повече оси. При тази тарифа още при първите тестове превозвачите видяха, че разстоянието София – Бургас струва 73 лв. Още при първия разговор те казаха, че може би още е необходимо да се обсъждат тарифите“, посочи Асенов.

„В следващите няколко седмици предвиждаме интензивни разговори в работните групи и обществения съвет, за да стигнем до консенсус, който ще позволи да стартираме тол системата. Без тарифи и покритие тя няма как да стартира“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай