Петък,

Търсят консенсус сред засегнатите от тол системата

От: Редактори, кадър бТВ -
116
Търсят консенсус сред засегнатите от тол системата
A
A
A

В следващите няколко седмици предвиждаме интензивни разговори в работните групи и обществения съвет, за да стигнем до консенсус, който ще позволи да стартираме тол системата, обяви директорът Националното тол управление проф. Олег Асенов в интервю за бТВ.

„В настоящия момент да говорим за конкретна дата за стартиране на системата е трудно. Знаем, че крайната дата е 1 март 2020 г. Екипът на Агенция „Пътна инфраструктура“ има огромно желание да започнем и по-рано, но най-важното в момента е добре да се подготвим и да започнем плавно и ефективно. Това е нашата цел“, посочи Асенов.

„За мен оптимистичен вариант за старт на тол системата е 1 февруари от страна на техническа, организационна и нотификационна среда. Би могло и по-рано, но не много по-рано, защото има процедури, които трябва да преминат. Необходима е нотификация от Европейската комисия за новия обхват на системата, която отнема време, за да могат европейските провайдъри също да дойдат, а те ще дойдат едва след тази нотификация“, добави той.

По думите му към момента се работи с последната тестова тарифа, която е обсъждана на обществения съвет. „Това е между 18 и 25 стотинки на километър изминато разстояние за товарен камион над 12 т с 4 и повече оси. При тази тарифа още при първите тестове превозвачите видяха, че разстоянието София – Бургас струва 73 лв. Още при първия разговор те казаха, че може би още е необходимо да се обсъждат тарифите“, посочи Асенов.

„В следващите няколко седмици предвиждаме интензивни разговори в работните групи и обществения съвет, за да стигнем до консенсус, който ще позволи да стартираме тол системата. Без тарифи и покритие тя няма как да стартира“, допълни той.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички