Четвъртък,

Тристранният съвет с ключово решение за командировъчните

От: Агенция Стандарт, сн. БНТ -
812
Тристранният съвет с ключово решение за командировъчните
A
A
A

Ще има двойно увеличение на командировъчните, реши Националният съвет за тристранно сътрудничество на заседанието си днес, съобщи БНТ.

Това означава, че средствата се увеличават от 20 на 40 лв. Ако работодателят реши, дневните могат да стигнат и до 120 лв. Размерът на командировъчните не е променян от 25 години.

НСТС постигна пълен консенсус за мярката. Утре на заседанието на Министерския съвет ще бъдат разгледани и приети наредбите за командировъчните както в страната, така и в чужбина.

Увеличаваме размера на дневните средства от 20 на 40 лв. Този темп изпреварва инфлацията, която е натрупана от 1 януари 2008 г. до този период. Дава се и друга възможност - по преценка на командировъчния този процент да бъде увеличен до 200% министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

"Проучването ни показа, че 97% от анкетираните одобряват промените в наредбата за страната и 85% одобряват наредбата за промените в чужбина", допълни Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Предвидена е още една промяна - вече няма да е нужно командировъчните да се заверяват с подпис и печат, това ще е възможно и по електронен път.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com