Третото изкушение на Алексис Ципрас

Третото изкушение на Алексис Ципрас | StandartNews.com

След като харизмата му донесе нова победа, вече ще трябва да покаже талант и на управник

Как Алексис Ципрас успя за девет месеца да спечели три вота, въпреки че погази почти всичките си предизборни обещания? Над този парадокс освен гръцките опозиционери, си блъскат главите и международните играчи. СИРИЗА последователно спечели двата извънредни парламентарни избора - през януари и септември, а също и референдума през юли. В неделя СИРИЗА пожъна убедителна победа без особени усилия. Партията загуби 800 хиляди избиратели, но ниската активност им позволи да вземат почти същия процент като през зимата. Вторият кабинет на Ципрас потегля и в същия коалиционен формат с популистката партия "Независими гърци".

Колосалната разлика е в актуалните виждания на гръцките управници. СИРИЗА поникна върху гнева и разочарованието на южните ни съседи от болезнената политика на "затягане на коланите", наложена от международните институции.

Резултатите от нея бяха смразяващи

спад на БВП с една четвърт и ръст на безработицата до 27%. Ципрас и компания дойдоха тогава на власт с обещания за погребване на диктата на Тройката и късане на споразумението с кредиторите, и овладяване на хуманитарната катастрофа.
В хода на мъчителните преговори Гърция изпадна на ръба на хаоса със затворени банки и наложен капиталов контрол. Тогава Ципрас вдигна залозите и свика референдум, който да препотвърди твърдия курс. Вечерта след референдума, докато левите привърженици пируваха за великото"охи", от кабинета изхвърча опърничавият финансов министър Варуфакис, който успешно вбесяваше колегите си от ЕС, банкерите на Еврозоната и попечителите от МВФ.

Притиснат до стената, гръцкият премиер сложи подписа си под нов меморандум. Обратният завой на СИРИЗА бе окачествен от едни като "предателство" на радикалната левица и като "изтрезняване" от другите. Спорът дали споразумение е изгодно за Атина прилича на дискусиите дали чашата е полупразна и полупълна. Според уволнения Варуфакис истинските победители на парламентарния вот са кредиторите, а новата спасителна програма ще потопи окончателно гръцката икономика и ще задълбочи социалната катастрофа. Поддръжниците на меморандума пък изтъкват, че само от облекчените условия по новия кредит държавата ще си спести 50 млрд. евро от лихви, които щеше да плаща, ако бе заела пари на финансовите пазари. Апетитна примамка е и обещаната от Юнкер инвестиционна програма за 35 млрд. евро.
Въпреки грубите грешки, довели до банковата ваканция и

вкарали икономиката в рецесия

водачеството на Ципрас остана безспорно. Двата кита - ПАСОК и Нова демокрация, показаха съвсем слаби признаци на съживяване. Отцепилата се от СИРИЗА прокомунистическа фракция "Национално единство", която се бори за излизане от еврозоната и скъсване на синджира на кредиторите, изобщо не влезе в парламента. След пируета на СИРИЗА и "Независимите гърци" вече над три четвърти от депутатите са настроени в полза на остеритета и запазване на еврото.
Критиците на Ципрас подчертават, че засега той е показал таланта си на демагог и покорител на масите. Харизмата му се поизтърка от неудачите, но занапред той ще трябва да се доказва чрез умело управление на страната при изключително тежки условия.

Първите изпитания дебнат зад ъгъла - вдигането на капиталовия контрол и спасяването на банките, успешното прилагане на записаните в споразумението непопулярни мерки и най-вече овладяване на бежанското цунами, което дави Гърция. Дали СИРИЗА ще се превърне в умерена социалдемократическа партия, която лекува страната си по рецептите на Тройката, или ще се върне към дивия левичарски нрав, ще покаже бъдещето. В неделя гърците решиха, че Алексис Ципрас, макар и неумело, се бори мъжки за техния интерес и е по-полезен за властта от старите проядени от корупция котерии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай