Тонев: Няма достатъчно наказания за нападение над лекари

Тонев: Няма достатъчно наказания за нападение над лекари | StandartNews.com

София. В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип. Това заяви в пред "Фокус" председателят на здравната комисия в парламента ген. проф. Стоян Тонев. Той коментира зачестилите случаи на нападения над лекари в страната.

Тонев изтъкна, че са нужни законодателни мерки, за да не се увеличават случаите на нападение над екипите. Той изтъкна, че хора си позволяват не само да нападат лекарите, а и да възпрепятстват оказването на спешна помощ.

„Явно законодателните мерки са недостатъчни и те трябва да бъдат разширени, за да се прекрати това срамно и позорно деяние, каквото е нападението на лекарски екип", обясни той.

Тонев настоява побоят над медик да се третира като предумишлено престъпление.

Идеята на здравния медик за постоянната охрана на екипите е крайно и временно решение, смята председателят на здравната комисия в НС. При всички положения обаче трябва да се намери вариант за охрана на екипите на Спешната помощ, подчерта Стоян Тонев.

„От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права", каза по-рано днес здравният министър в сутрешния блок на Нова тв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай