Тодорова се надява на мерките на министъра за преодоляване на дефицитите

Тодорова се надява на мерките на министъра за преодоляване на дефицитите | StandartNews.com

София. Директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова заяви, че се надява на мерките на здравния министър Петър Москов за стопяване на разликата в здравния бюджет. Тя се изказа от парламентарната трибуна по време на обсъждането на бюджета на Здравната каса на първо четене, предаде агенция "Фокус". 

По думите й само с належащи политики може разликата да се стопи и дори да се изпълнят други закономерности, които се наблюдават в медицината. „Те се наблюдават само в медицината и не можем да ги отминем", заяви тя, давайки за пример, че онкоболните през 2012 година са около 24 000, през 2013 – 33 000, а през 2014 – 42 000. „Един онкоболен с диагностика и лечение като дейност и лекарствена терапия, струва на касата около 8000 лева годишно. Т.е. ръстът само за онкология на годишна база е около 70 млн. лева, който не можем да спрем. Тези пари трябва да бъдат гарантирани", поясни Румяна Тодорова.

Шефът на НЗОК посочи още, че договарянето на медински изделия трябва да стартира сега, когато се приема Законът за бюджета на касата. „Това е едно неизвестно, което не можем да предполижим нито обем, нито цени, защото в България няма институция, която да ни ориентира за цените на медицински изделия", поясни д-р Тодорова и допълни, че по предварителни разчети на НЗОК, там ще са необходими около 15 млн. лева допълнително, ако Надзорния съвет вземе решение да ги заплаща през следващата година.

"Ако сравним бюджета за 2015 година с първоначалния за 2014 година, той е повече с 252 млн. лева. Откакто съм в системата на задължителното осигурване, това е първият бюджет с толкова голяма разлика", изчисли Тодорова. Тя припомни, че бюджетът за 2014 година е започнал със 100 млн. лева повече, но със 110 млн. лева дефицит. „Спрямо реалното изпълнение за 2014 година, бюджетът е със 110 млн. лева по-малко. В тази цифра има и около 100 млн. лева дефицит, така че ако си представим, че консервираме системата и я запазим така, както е работила тази година, я започваме с 50 млн. лева по-малко. Това показва аритметиката", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай