Тези пенсионери горят! Коя е причината

Свързана с увеличението на пенсиите от 1 юли

Тези пенсионери горят! Коя е причината | StandartNews.com

Част от пенсионерите няма да получат увеличение на пенсията от 1 юли. 

От 1 юли 2023 г. ще бъдат осъвременени всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г. За пенсиите, свързани с трудовата дейност, увеличението ще е с 12% по т.нар. „швейцарско правило“. От 1 юли 2023 г. социалната пенсия за старост бе определена с Постановление на Министерския съвет в размер на 276,64 лв. (увеличение също с 12 на сто), като размерът на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, се определя в процент от социалната пенсия за старост.

Това заяви в интервю за БТА управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов. Той посочи, че средствата, необходими за осъвременяването на пенсиите от 1 юли, са в размер на 1147,2 млн. лв. за второто полугодие на 2023 г.

Тук е моментът да обърна внимание, че осъвременяването се реализира върху действителния размер на пенсията. Това е важно най-вече за пенсионерите, които са на максимален или на близък до максималния размер на пенсията, който остава същият и след 1 юли – 3400 лв.

При тях увеличението може да е по-малко като процент, а за 995 пенсионери въобще няма да има такова, тъй като ограничението на тавана продължава да важи. Няма да получат увеличение и 16 350 пенсионери, които получават пенсии, отпуснати през тази година – те подлежат на осъвременяване от 1 юли догодина, обясни управителят на НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай