Тестват реално ТОЛ системата

37 лв. такса от София до Бургас за камион с пет оси и стандарт 5

Тестват реално ТОЛ системата | StandartNews.com

Реалните тестове на ТОЛ системата започнаха. Пътни такси ще важат за големи камиони над 12 т. Първите проби са за издаване на т.нар. маршрутни карти.
На пресконференция беше представен тест за издаване на пътна карта, която ще замести електронната винетка. Той показа, че разстоянието от София до Бургас би струвало около 73 лева на камион с пет оси и стандарт 5. Новите цени са само тестови.

Заложените пътища, по които ще се проверява системата също са тестови и обхващат около 6000 км. - близо 30% от пътната мрежа на страната, която е почти 20 000 км.

Предстои да се решава дали ще бъдат разширени пътищата, по които ще се плащат т.нар. пътни такси. Те ще се таксуват на базата на устройства, монтирани над пътищата и с лазарно проследяване ще се виждат номерата на колите, които преминават под даденото устройство. Ще се запазват само тези на нарушителите.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) прие днес новата система от австрийската фирма доставчик, която ще получи за услугата близо 180 млн. лева. Остават само довършителни работи. От АПИ обясниха, че предстои изграждането на допълнителни системи и за проследяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай