Тази нощ местим стрелките на часовника, но как ни се отразява това

Преходът към лятното часово време се осъществява с цел да се спести енергия

Тази нощ местим стрелките на часовника, но как ни се отразява това | StandartNews.com

В 03:00 ч. местно време на 31 март се въвежда лятно часово време, съобщиха от Българския институт по метрология.

Тогава часовниците се преместват с един час напред.

Промяната на времето е в изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейския съюз (ЕС) от 19 януари 2001 г.

Преходът към лятното часово време се осъществява с цел да се спести енергия и да се използва по-ефективно дневната светлина. С този ход се цели да се намали използването на изкуствено осветление и отопление, което в крайна сметка води до по-ниски разходи за електроенергия и по-малко замърсяване на околната среда.

Преходът към лятното часово време също така има положителен ефект върху хората, тъй като по-дългите дни и повече дневна светлина се свързват с по-добро настроение и повече енергия. Това може да помогне на хората да бъдат по-продуктивни и по-активни през деня.

Но дали е така в действителност?

Със сигурност ще спим с час по-малко. Специалистите твърдят, че стресът за организма е голям и ще ни трябва поне седмица, за да се съвземем от промяната. Но оказва се това влияе и на животните.

Два петела будят всяка сутрин 15 кокошки в двора на 73-годишната Данка от монтанското село Студено буче. В неделя сутрин предполага, че петела няма да успее да превърти стрелките, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

„На всичко се отразява - и на кокошките се отразява, и на другите животни се отразява. Те си имат климат, имат си определено време, както на човека, така и на кокошката”, казва Данка Младенова.

Наблюденията ѝ са, че кокошките започват по-малко да снасят яйца, докато свикнат с новото време. При възрастната жена също се отразява местенето на стрелките.

„Един месец е необходимо да се аклиматизираме с новото време и един месец есента да преобърнем времето. Отразява се на всичко, на кости, на сърце, на глава”, казва Данка Младенова.

Преходът от зимно към лятно часове време създава проблеми най-вече сутрин заради недоспиването.

„В отделни случаи може да се наблюдава раздразнителност при пациентите, липса на концентрация. Хипертонията е най-често явление при пациенти, които не са доспали”, казва кардиологът д-р Дилян Симеонов.

Според него смяната на времето не е никак безобидна за здравето ни. „Най-честите препоръки са по-ранно лягане една седмица преди смяната на времето. Около 1-2 часа по-рано да се ляга. Има период на адаптация, който трае между 7 и 10 дни”, обяснява д-р Симеонов.

А според баба Данка времето не трябва да се сменя два пъти в годината. „Трябва да си останем на това време, както сме си сега и да не се променя времето”, заявява Данка Младенова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай