Таблетът влиза в шофьорския изпит

Инструктори искат промяна на езика на листовките - затруднявали и висшисти

Таблетът влиза в шофьорския изпит | StandartNews.com
  • Инструктори искат промяна на езика на листовките - затруднявали и висшисти
  • Целта е кандидатите да са поставени при равни условия и да се избегне корупцията

 

Нови правила за кандидат-шофьорите влизат от 15 април. Те са подготвени от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" /ИААА/. Първоначално стартират за един месец, като по време на тест периода трябва да се преценят плюсовете и минусите от новия метод при изкарването на шофьорска книжка. Нововъведенията са и при двата вида изпити - теоретичния и практическия.

При теорията ще бъдат премахнати една част от въпросите. Вместо тях на кандидат-шофьорите ще бъдат пускани на таблет интерактивни клипове, а след това те ще трябва да отговорят на въпрос, свързан с видеото. Така по-добре ще се прецени до каква степен са подготвени, твърдят експертите.

Другата новост е, че

  • по време на кормуването маршрутът няма да бъде определян от изпитващия

Цялата процедура ще се осъществява с помощта на таблет, където онлайн ще излиза пътят, по който ще се движи новакът.

Преди самия изпит да започне, кандидат-шофьорът ще трябва да избере на случаен принцип накъде да кара, а след това ще бъде навигиран от гласово устройство.

Това наподобява системата за навигация, която водачът на автомобил ползва ежедневно. Алгоритъмът на софтуера е създаден така, че на двама изпитвани да не се падне един и същи  маршрут. По този начин субективният фактор ще се елиминира, е замисълът на експертите.

Според запознати с изпитите, след въвеждането на новия метод за кормуване няма как на едни кандидати да бъдат определяни лесни маршрути, а други да се борят с по-големи трудности.

"В момента, да не кажа на 100%, но на 90% курсът преминава в района, в който после ще се проведе изпитът. Само че

  • книжката не важи единствено за квартал "Овча купел", например, а за цял свят

Много често се случва преди да започне изпитът, инструкторът и кандидатът да се договорят - еди кой си да мине по тази улица. Но така новият шофьор ще вземе тапията и ще се влее в пътния поток без да има необходимия минимум знания и умения", подчерта изпълнителният директор на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев пред БНТ. По думите му маршрутът е изцяло обективен когато се задава от електронното устройство - "него не можем да го манипулираме, да го принуждаваме да ни дава лесни маршрути, да си затваря очите за някои трудности".

От Съюза на центровете по авто-мото подготовка обаче са на мнение, че кандидатите не са подготвени за изпити с навигационни системи. "Ние не можем да направим нещо, което го няма в учебната документация, в учебната програма. Кандидатите не са подготвени по този начин да се обучават, както и да бъдат изпитвани. И това е най-големият проблем в момента. Ако това бъде прието, то

  • ще предизвика бум от съдебни дела!

Защото е незаконно", категоричен е председателят на Съюза на центровете по авто-мото подготовка Йонко Иванов, цитиран от actualno.com.

Причината за промените при шофьорските курсове е, че представителят на ДАИ няма как да помага на курсиста и това ще предотврати корупцията.

По този начин няма как да се случи нашумялото преди време директно купуване на книжка от категория В. Случаят стана ясен след пост в социалната мрежа. Той бе публикуван в групата "Търся, продавам, подарявам". В него нагло се предлагаха свидетелства за управление на МПС без каране на курсове, като цената беше 1600 лева. Оказва се, че това не е частен случай, а практика. В един от коментарите се твърдеше, че без дори да си се докосвал до автомобил, можеш да си изкараш книжка като дадеш сума на ръка, а документът ти излиза директно от КАТ. Само трябва да изчакаш 7-8 дни и да дадеш нужните данни. Самото заплащане ставало по банков път след като излезе документът. По случая беше направено разследване. След това бе създадена парламентарна комисия, разследваща сигналите за корупция в "Автомобилна администрация".

През 2017 ГДБОП арестува 12 души след акция от 16 изпитващи от ДАИ-София за продажба на шофьорски книжки. Но въпреки това те си останаха на работа. На тогавашния ресорен заместник-министър на транспорта, отговарящ за ИААА - Ангел Попов, бе внесен в съда обвинителен акт. По-късно беше искано отстраняването му от длъжност.

"Подкрепям новите правила, главно заради справянето с корупцията", коментира пред "Стандарт" Виктор Стефанов, който е инструктор  на категории "А", "А2" и "В" от много години. Той е обучавал хиляди бъдещи шофьори.

Във вторник Виктор е провеждал изпит на таблет. По време на кормуването устройството е било свързано с камера с аудио и видео наблюдение.

"Кандидат-шофьорите се справят с електронното устройство толкова добре, колкото и при стария начин", казва Стефанов. Според него ако този, който кара курсовете, спазва спирането на знак СТОП, кръстовище, пешеходна пътека и светофар, както и всички правила за движение по пътищата, за него няма значение дали изпитът е на таблет, или не.

  • "Това, което трябва да бъде променено, са листовките

- те трябва да бъдат написани на по-разбираем език, тъй като практиката показва, че дори и хора с висше образование биват късани по 3-4 пъти на теоретичната част", казва още инструкторът. За връщането на полигона мнението му е 50 на 50.

"Положителното от него е, че започваш повече да усещаш колата, както и усвояваш умения за паркиране", обяснява той. А парите, които се дават си, остават същите. По думите му, инструкторът трябва да бъде професионалист в своята област, но и психолог, за да може да усеща шофирането като кандидат-шофьора и да може да предвиди всяка негова реакция. Както и педагог - да предаде знанията си на ученика.

Той е твърдо за връщането на психотестовете за кандидат-шофьорите. За него това не е само начин за проверяване на реакцията на човека, а и възможност да се предотвратят множество катастрофи, свързани с болестни състояния на мозъка при водачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай