Създават неформална мрежа на балканските омбудсмани

Мая Манолова обяви, че чрез тази мрежа ще се създаде бърз канал за връзка между омбудсманите...

Създават неформална мрежа на балканските омбудсмани | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова откри форум в София, който ще даде началото на неформална мрежа за сътрудничество на балканските омбудсмани. В събитието на тема "Защита правата на човека в контекста на сътрудничеството на омбудсманите на балканските страни" участват обществени защитници от 12 балкански държави. На форума ще бъде приета Софийска декларация за сътрудничество.

Манолова обяви, че чрез тази мрежа ще се създаде бърз канал за връзка между омбудсманите, ще се обменят добри практики и ще се позволи бързо и ефективно решаване на трансгранични случаи на нарушаване на човешките права.

Тя отбеляза, че често омбудсманите стават обект на натиск и тази неформална мрежа ще даде солидарност и подкрепа на обществените защитници от балканските страни.

"Правата на гражданите надхвърлят границите, те са трансгранични", каза още Манолова и допълни, че е време да си припомним, че правата на гражданите не са подарък, а са отвоювани, и задачата на обществените защитници е да ги отстояват докрай.

Омбудсманът е не просто коректив на лошата администрация, ние се намесваме във всеки един случай, в който се нарушават правата на гражданите, каза Мая Манолова.

Пред журналисти омбудсманът коментира, че заставайки един до друг, обществените защитници ще имат повече възможности и механизми за активна защита на правата на гражданите.

Манолова заяви, че в Европа се наблюдава стесняване на демократичното пространство, което изисква общи действия. "Балканските народи можем да дадем своя принос в защита на човешките права", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай