Светлина в тунела за хората с борчове. Голяма новина

Нов закон слага край на вечните длъжници

Светлина в тунела за хората с борчове. Голяма новина | StandartNews.com

Светлина в тунела за хората с големи дългове. Онези от тях, които имат борчове в размер над 10 минимални заплати, ще могат да бъдат обявявани във фалит. Част от задълженията им ще се опрощават. При сегашната минимална заплата от 780 лв., това означава, че задълженията им трябва да са над 7800 лв. За хора с по-малки борчове новият закон за несъстоятелност на физическите лица, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието, няма да важи, предава "Труд".

Миналата година правителството прие закон за фалита на граждани и той беше разгледан в парламента на първо четене. Но към проекта имаше сериозни критики и сега за обществено обсъждане е пусната подобрена версия.

Разликата с първия вариант е, че и хора без имущество ще може да бъдат обявявани във фалит. Но процедурата за това ще трае общо шест години.

За да стартира процедура за обявяване във фалит, задълженията на човека трябва да са над 10 минимални заплати. Освен това той трябва да е добросъвестен. Това означава, че ако няма някакви физически проблеми, трябва да работи. Ако една година преди подаване на заявление за обявяване във фалит длъжникът не е работил, съдът ще откаже да стартира процедурата и дори ще му наложи глоба.

Освен това пет години преди да подаде заявление за обявяване във фалит длъжникът не трябва да е харчил суми, които не са съобразени с имуществото и доходите му, както и да е купувал нещо извън необходимото за издръжка на семейството.

Ако длъжникът има достатъчно имущество, за да плати разходите за процедурата, както и дължимото възнаграждение на синдика, съдът ще дава старт на процедурата по обявяване в несъстоятелност. След като разпродадат имуществото на длъжника и минат три години, останалите му борчове ще бъдат опрощавани, предвижда проектът.

Но ако човек няма достатъчно имущество, за да плаща на синдика и да покрие част от дълговете си, ще трябва да чака шест години, преди да опростят борчовете му. Първо самият съд ще чака година, за да установи дали длъжникът няма да получи отнякъде някакви пари.

След това трябва да минат още пет години, в които всички кредитори ще продължат да съдят длъжника и да правят опити да вземат парите си. И едва след това останалите му борчове ще бъдат опрощавани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай