Студът дълбае бръчки по лицето

Студът дълбае бръчки по лицето | StandartNews.com

Влизайте под душа с ексфолиант и душ-олио, не забравяйте UV защитата

Псориазис, екземи, себорея и дерматити се обострят през зимата

Зимата неминуемо влияе върху състоянието на кожата ни и затова се налага да променим грижата си за нея. Няколко са факторите, които правят кожата ни по-чувствителна и лесно ранима през зимните месеци. Сред тях са студеният и по-сух въздух, температурните амплитуди, вятърът и замърсяването на въздуха. Всички те водят до изсушаване на кожата и по-ниска степен на хидратация. Ето защо в студеното време смяната на козметиката е задължителна, за да се радваме на красива, но и здрава кожа.

През зимата козметичните продукти трябва да са достатъчно богати и хидратиращи. Защото при хронично изсушаване кожата ни губи блясъка си, своята еластичност и жизненост. Освен че става доста чувствителна, недостигът на хидратация и омазняване може да обострят или доведат до появата на лишеи и екземи, както и да задълбочат фините линии и бръчки. През зимните месеци се активират някои кожни заболявания. Често се наблюдава обостряне на атопичния дерматит, екземните по ръцете и ходилата, себорейния дерматит на лицето и скалпа, както и псориазиса. Това се дължи на ниските температури и по-ниската хидратация на кожата, но и на недостига на слънчева светлина. През зимата при повечето от нас има спад в имунитета и защитните ни сили срещу вирусите. Честите настинки изтощават организма ни и ставаме по-податливи на всякакви вируси, включително и на кожните вирусни заболявания като различните херпеси - херпес на устните, лабиален херпес, варицела и херпес-зостер. Ето защо е необходимо да се погрижим подобаващо за кожата ни през зимата, а не да гледаме на това като на глезотия или разкрасителен ритуал. Ето препоръките, с чието спазване ще се радваме на сияйна и здрава кожа през цялата зима:

Почистване

Подходящият почистващ продукт е от изключително значение в студеното време. Ако кожата ни е суха, трябва да се снабдим с почистващо козметично мляко, а ако е мазна, е препоръчително да използваме измивна пяна. След щателното почистване на кожата може да приложим и тоник, но само ако имаме мазна кожа. Иначе ще я изсушим допълнително. Важно е да си купим продукт, който не е на спиртна основа, за да не засилим и без това зимното й изсушаване. За под душа в студените дни е най-добре да използваме душ-олио или измиващ гел - синдет, известен още като сапун без сапун. Този гел защитава кожата ни от изсушаващия ефект на водата, възстановявайки естествения й хидролипиден баланс.

Ексфолиране

За свежа и здрава кожа е необходимо редовно да ексфолираме мъртвите клетки от повърхностния слой на кожата ни. Зимните месеци не правят изключение. Ексфолирането премахва повърхностния слой мъртви клетки, заглажда кожата и подпомага за производството на нов колаген. Този процес може да помогне за изглаждане на бръчките и дори за лечението на леки форми на акне. Ексфолиращите продукти могат да осигурят по-голяма полза при използването им с четки. А най-добрият избор са ексфолианти на основата на сол и захар. За лицето се използват по-фини, докато кожата на тялото е по-дебела и отстраняването на мъртвите клетки изисква по-интензивно търкане.

Хидратиране

Трябва да сме наясно, че хидратиращите продуктите, които сме използвали през лятото, в повечето случаи са напълно неподходящи за поддържане на кожата през зимата. Студеното време налага смяната им с по-богати и плътни продукти, за да ни защитават от вятъра, сухия въздух и ниските температури. Зимната козметика е на основата на масла, а не на водна основа. Целта им е да доставят необходимата за кожата влага, да възстановят нарушената защитна бариера и да преустановят загубата на влага през повърхностните слоеве на кожата ни. Трябва да нанасяме хидратиращите продукти непосредствено след измиване, като не забравяме да я подсушим добре. Тези грижи трябва да се прилагат не само за кожата на лицето и тялото, но и за ръцете и устните.

Слънцезащита

Не само през лятото, но и през зимата използването на слънцезащитен крем за откритите части на кожата ни е задължително. С това трябва да са наясно най-вече любителите на ските. Защото високата надморска височина на зимните курорти повишава риска от изгаряния през този сезон и налага слънцезащита. Редовното нанасяне на такива продукти намалява честотата на изгарянията и риска от развитие на злокачествено заболяване на кожата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай