Студът пътува! Кога идва промяната

Ще се разделим с мекото време

Студът пътува! Кога идва промяната | StandartNews.com

В близките дни ще се разделим с мекото време, като ще настъпи сериозна промяна.

В началото на нощта ще е предимно ясно, но след полунощ от запад облачността, предимно висока, ще започне да се увеличава, а в низините и равнините ще се образуват мъгли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. Ще е почти тихо с минимални температури между минус 1° и 4°, в София - около 1°.

Утре облачността ще е разкъсана, средна и висока, без валежи. Сутринта в низините ще има мъгла или ниска облачност. В повечето райони ще духа до умерен югозападен вятър, на места северно от планините ще е временно силен и с него ще се пренася топъл въздух. 

По западното поречие на Дунав и в западната част на Горнотракийската низина ще се задържи почти тихо и мъгливо, там температурите ще останат ниски. В останалата част от страната преобладаващите максимални ще са между 9° и 14°, в София - около 12°.  

Над Черноморието облачността ще е значителна, без валежи. Ще духа умерен южен вятър. Максималните температури ще са 9°-12°. Температурата на морската вода е 9-11°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще има висока и средна, предимно разкъсана облачност. Ще духа умерен и силен вятър от запад-югозапад и с него дневните температури ще се повишат. Максималната на височина 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра - около 4°.

В четвъртък облачността ще се вплътни. Около обяд от северозапад ще започнат валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат и югоизточните райони.

Сутринта вятърът ще е от югозапад, постепенно ще се ориентира от запад-северозапад.

Все още ще е сравнително топло с минимални температури между 5° и 10° и максимални - между 10° и 15°, по-ниски в западната част от Дунавската равнина и Горнотракийската низина, където ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай