Петък,

Стоев: Спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни

От: Агенция Стандарт -
Стоев: Спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни
A
A
A

Ситуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни. Това заяви министърът на външните работи Светлан Стоев пред колегите си от ЕС по време на състоялия се днес извънреден съвет "Външни работи", посветен на ситуацията в Афганистан.

Външните министри от ЕС обсъдиха изключително тревожната и динамична ситуация в Афганистан и произтичащите от нея предизвикателства за страната, региона и ЕС.

Единодушно като непосредствен приоритет бе определена евакуацията на гражданите на държавите членки и местния персонал в чуждестранните мисии и международни организации.

Потвърден бе ангажиментът на ЕС към стабилността на Афганистан и оказване на помощ на населението на страната. Налице е воля за разработване на актуализирана стратегия на ЕС за Афганистан. Сътрудничеството и подкрепата към държавите от региона ще бъдат ключови за овладяване на ситуацията, включително на мигрантския натиск.

Министрите се обединиха около разбирането, че следва ясно да бъдат заявени очакванията към бъдещото управление на Афганистан за спазване на международното и хуманитарното право и поетите от страната международни ангажименти. Специално внимание бе отделено на ситуацията на жените и момичетата, както и малцинствата, чиито права и равноправно участие в социалния живот на страната трябва да бъде осигурено.

В своето изказване българският външен министър изрази и притеснение относно големия брой афганистанци, напускащи страната си, и увеличения мигрантски натиск върху България като външна граница на ЕС. В този контекст България ще разчита на солидарността на ЕС.

СВНР завърши с приемането на декларация по ситуацията в Афганистан, предаде bTV.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички