Става ли скандал? Какво иска "Възраждане" от БНТ и БНР

Да има 50 процента българска музика

Става ли скандал? Какво иска "Възраждане" от БНТ и БНР | StandartNews.com

"Възраждане" представи на брифинг в Народното събрание инициативата за подкрепа на българската музика. Депутатите от парламентарната група предлагат в ефира на БНТ и БНР да се излъчва 50 процента родна музика.

След консултации с двете национални медии и с български творци "Възраждане" ще предложи промени в Закона за радиото и телевизията, заяви депутатът Цвета Галунова, предаде БТА. 

Тя коментира, че ще бъде организира кръгла маса в парламента на 15 април, на която ще бъдат поканени изпълнители, композитори, автори и музиканти. Галунова очаква БНТ и БНР да подкрепят въвеждането на квотата за българската музика. По думите й сега в родния ефир едва 12 процента от песните са български. Няма да налагаме определени изисквания, всеки музикален редактор сам ще прецени какво биха слушали неговите слушатели, посочи още Галунова.

Една песен, ако е създадена от български автор, дори да е на английски, се счита за българска, каза също депутатът. Галунова посочи, че Съветът за електронни медии (СЕМ) е органът, който да следи за спазване на изискването за българска музика. И добави, че БНТ и БНР също правят отчети на излъчваното съдържание. Галунова даде пример, че подобни квоти има и в други европейски държави като Франция, Белгия, Полша, Гърция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай