Спомен! Легендарна улица в София не прилича на нищо /СНИМКИ/

Репортаж за нея трогна софиянциС

Спомен! Легендарна улица в София не прилича на нищо /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Легендарна улица  в София вече не прилича на нищо и навява тъга у всички софиянци, които помнят как изглеждаше "Пиротска" през 80-те години на миналия век. 

Sofia24.bg разказва за една от централните улици в София. Тя е търговска, като на нея са разположени множество магазини, заведения за хранене, училища и ателиета. 

Тя е една от най-старите улици на българската столица. Една голяма част от моя живот е тясно свързана с тази улица, както и с едно от двете училища, които се намират на нея, а именно 18 средно училище "Уилям Гладстон“. То е основано е през 1907 г. като Трета софийска мъжка гимназия.

Улица "Пиротска" е съществувала повече от век, като е сменяла името си няколко пъти. След  септември 1944 година за кратко време носи името “Йосиф Броз Тито". По време на социалистическия режим, улицата е преименувана на "Андрей Жданов", име което носи до 1990 година. Но софиянци си я наричаха "Пиротска".

Това беше една улица пълна с живот и хора. От двете страни един до друг бяха разположени най-различни магазини. Тук можехме да си купим всичко, защото имаше всичко, както се казва и от пиле мляко да поиска някой, ще му дадем. Срещу 18-то училище се намираше една от най-добрите хлебопекарни в София.

Миризмата на прясно изпечен хляб и големи опашки от хора. Така ще запомня аз тази хлебопекарна, защото вече не съществува. Магазини за месо и риба, сладкарници, както и пицария, където продаваха едни от най-вкусните пици през 80-те години на миналия век. И една прекрасна сладкарница срещу 34 СОУ "Димчо Дебелянов“, по-известно като Еврейското училище. Тук имаше и една книжарница, в която продаваха най-невероятните острилки за моливи. 

По улица "Пиротска" се движеше емблематичния трамвай номер три. Тройката вече е с променен маршрут, а към днешна дата тук може да видите трамвай номер 20 и 22. Една от характерните особености на тази софийска улица са безистените.

От Халите води началото си търговската улица на града - "Пиротска", която пресича “Женския пазар" и стига до един друг пазар, а именно на бул. "Димитър Петков". На запад улица "Пиротска" стига до парка “Света Троица", където се намира и храмът "Света Троица". Към днешна дата улицата навява тъга.

Стари къщи, оставени да се рушат под тежестта на времето, в сърцето на София. Инвестициите в града бяха насочени към успоредния булевард - "Тодор Александров", където се появиха не една и две модерни сгради. В началото на 90-те години на XX век на булеварда бе направена реконструкция. Той бе разширен, а под него бе прокарано трасето на метрото.

"Пиротска" споделя общата съдба на много други улици в София, които не успяха да остареят подобаващо. Контрастът в тази част на града е жесток - от блясъка на бившия хотел "Шератон", ЦУМ и статуята на София и началото на "Пиротска" до другата част на "Пиротска" след бул. "Христо Ботев" до западнала част на бул. "Мария Луиза" от Женския пазар до Лъвов мост и към колоните на бул. "Христо Ботев". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай