Спасяват коляното с безкръвни операции

Спасяват коляното с безкръвни операции | StandartNews.com

Ендоскопската хирургия и артроскопията заема основна част от работата на д-р Венцислав Тимушев, който е специалист в ендоскопската хирургия и ортопед-травматолог. "Занимавам се основно с патология на коленните увреди, в частност - увреди на мекотъканния състав на коляното, на менискуса, на кръстни връзки и хрущяла. Обхващаме голям диапазон от пациенти, като започнем от професионални спортисти и стигнем до хора в по-напреднала възраст с дегенеративни промени в ставите", разказва д-р Тимушев. При остеоартритите в клиниката правят профилактика на ставата, която цели да избегне ранното й протезиране. "А това изисква навреме да се установи проблемът. За жалост, голяма част от възрастните хора не стигат до консултация със специалист и проблемът не се установява. На тези пациенти бих искал да обясня, че при този тип заболяване е възможно да се удължи животът на ставата, като се направи артроскопска профилактика, при която тя се почиства", посочва специалистът. При артроскопията, която е минимално инвазивна, коляното не се отваря изобщо, а се оперира през два малки достъпа, обяснява ортопедът травматолог. "При нея пациентът се възстановява много бързо след операцията, мобилен е, обслужва се сам и дори можем да го изпишем от клиниката след 1-2 дни.

Няма нито патерици, нито шини

разяснява д-р Тимушев.
Младите му пациенти най-често имат травматични увреди на връзковия апарат и менискуса. Не всички от тях се занимават професионално със спорт, някои само поддържат форма. "При увреден минискус лечението отново е артроскопско - дали ще бъде почистен, възстановен или зашит, зависи от типа на увредата", споделя специалистът. Той допълва, че за да се прецени и да се избере подходящото лечение, често се прави и магнитно-резонансно изследване (ЯМР). "Голяма част от младите ми пациенти са с тежка увреда на връзковия апарат, която предопределя бъдещето на ставата. Когато има скъсване на предната кръстна връзка, която е основен елемент в коляното, има опасност ставата да не бъде анатомично възстановена с всички последици от това. Ето защо е нужно да се оперира, за да се възстанови", посочва д-р Тимушев. Според него в този случай пациентите престояват в клиниката 2-3 дни, после следва период на мобилизация, който се състои в носенето на шина за 2 седмици и се преминава към активна мобилизация. Само

след месец пациентът вече е в кондиция

и може да се движи и обслужва нормално, но не трябва да се натоварва физически.
"Рехабилитацията е специфична и за нея при нас идват хора от цялата страна. Пълното възстановяване на тези пациенти настъпва до 6 месеца след операцията", посочва специалистът. По думите му при другите минискални увреди възстановяването е по-бързо - до месец, но при скъсана предна кръстна връзка е по-дълго.

"Постоянно попадам на пациенти, чието заболяване не е установено. Увредата на връзковият апарат е специфична и всеки специалист търси насочено именно тази патология. Само тогава пациентите могат да се лекуват адекватно. За да не се задълбочи патологията, е нужна консултация с точно профилиран в тази област специалист за правилното разрешаване на проблема", категоричен е д-р Тимушев. Всички операции, които той осъществява в клиниката, са безкръвни - изцяло артроскопски със съвременна техника. "Целта е бързото възстановяване, адекватното и прецизно лечение", посочва специалистът. Сред пациентите на болницата са професионални спортисти и състезатели от националните отбори на различни спортове. Според него превенцията е свързана с прецизна кондиционна подготовка.

"Прави ми впечатление, че при по-младите тя липсва. Натоварванията не са съобразени, загрявката "куца" и това води до травматизъм", споделя специалистът. Важни са още периодичните прегледи и контролът от специалист. Според д-р Тимушев травмите при аматьорите, особено съботно-неделните спортисти, са още по-чести, защото те нямат контрол, не знаят как да загряват и се пренатоварват.

Фитнес маниаците също надценяват възможностите

си, взимат медикаменти, които повишават мускулната им сила в противоречие със състоянието на ставата и в резултат се получават разкъсвания на мускули и скъсване на сухожилия, посочва специалистът.

Освен оперативно лечение в клиниката се прилага и PRP терапия с кръвна плазма, която е изключително успешна при пресни мускулно-сухожилни увреди. "При нея се взима кръв от пациента и се центрофугира, като се взима само концентратът на плазмата, богата на растежни фактори. Тя се поставя в зоните на остри травми и разкъсвания", обяснява д-р Тимушев. Именно тези растежни фактори подпомагат регенерацията и бързото възстановяване на увредените тъкани. "Този съвременен метод е консервативен начин на лечение, много ефективен и безболезнен за пациента", категоричен е специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай