Созопол се побратимява с града на Дракула

Созопол се побратимява с града на Дракула  | StandartNews.com

София. Поне стотина вампири са намерени досега при разкопки у нас и всички те са описани от големите ни етнографи. От всичко ценно и разкопано обаче заради жълтината остава предимно вампирът, каза за пореден път пред БНТ шефът на НИМ Божидар Димитров.

По думите му огромният интерес към последните разкопки, от които излезе "вампирско семейство" край Созопол е разбираем. Той обаче изказа разочарование, че  други, по-важни разкопки не са срещнали подобна рецепция. Това не е първото откритие на вампир, поне стотина са намерени досега, те са описани от големите ни етнографи. Последната статия била от 1983 г., точно за вампирите в българската народна митология. Някои хора се считали за вампири приживе, а за да не смучат хорската кръв след смъртта им, при погребението са ги пронизвали с железен предмет в сърцето.

Професорът каза още, че има възможност Созопол да се побратими с града на граф Дракула, който е българин и което отдавна е доказано от историците. Самите румънци признавали, че графът е говорел и пишел на български, защото това е бил официалният език там. Няма указ на румънски владетел, който да е на румънски, всички официални актове на държавата и на църквата на са търновското наречие след реформата на патриарх Евтимий, припомни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай