Социалният министър с нова информация за пенсии и заплати

Увеличението на пенсиите е хармонизирано с индекса на потребителските цени

Социалният министър с нова информация за пенсии и заплати | StandartNews.com

Вече е факт увеличението с 12% на пенсиите. То е хармонизирано с индекса на потребителските цени. Добра тенденция е и ръстът на минималната работна заплата. От следващата година нейният размер ще се определя като 50% от средната работна брутна заплата. Това съобщи пред нова телевизия министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

„Доходната политика все още е длъжник на много българи. Хората очакват по-адекватно обезщетение за повишаването на цените. Време е минималната работна заплата да бъде коригирана след консенсус на социалните партньори. След моето назначаване заявих на работодателските и синдикалните организации, че разчитам на конструктивен диалог”, добави тя.

Според Шалапатова обвързването на социалните помощи с линията на бедност е позитивна тенденция. „Линията на бедност е 504 лв. и от средата на годината с пари, осигурени в бюджета до края на 2023 г., се увеличиха редица помощи. Този тренд ще бъде продължен и през следващата година”, уточни министърът и даде пример с еднократната помощ при бедствия.

Във връзка с дефиницията „енергийно бедни”, която беше разработвана, тя заяви: „Над десет години в България няма договореност за механизма за минималната работна заплата и за дефиницията за енергийна бедност. Как е възможно толкова години да не можем да намерим правилното решение, при положение че сме част от ЕС”, коментира Шалапатова.

Като свой приоритет тя определи проблемите на хората. По думите ѝ е нарушено доверието между различните заинтересовани страни и диалог няма. „Хората казват, че досега  е нямало държава и никой не ги е чувал. Аз ги чувам много добре”, заяви тя.

Шалапатова обяви, че Социалното министерство ще предложи линията на бедност да се вдигне на 526 лв. Дали ще има ресурс било въпрос на финансови разчети. Предвидено е увеличение и на заплатите на социалните работници.

Тя отрече спекулациите, че домовете за стари хора ще бъдат закрити. „В тях има 4226 лица, въпреки че капацитетът на всички тези 82 институции е 5598. Тенденцията е към по-малки сгради, за да се избегне усещането за незабележима фугира. Индивидуализираната грижа е мой приоритет”, добави социалният министър.

Ще продължи обаче закриването на 71 дома за пълнолетни лица с увреждания заради критиките към България от международни институции, че предоставяната грижа в тях е нехуманна. „Тези домове не могат да бъдат грижата. Тази грижа ще бъде заместена в по-малки групови домове. Където може, тези хора ще бъдат и сред нас”, подчерта Шалапатова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай