"София диша" стартира в неделя с „Екоморфози"

Екология, литература, визуални изкуства, музика и танци ще съживят столицата ни през месец август

"София диша" стартира в неделя с „Екоморфози" | StandartNews.com

София. Само няколко дни остават до началото на четвъртия пореден Фестивал „София диша 2013", който постепенно се превърна в едно от най-мащабните културни събития в столицата. По традиция, всяка неделя на месец август ще се прекъсне автомобилният поток на една централна софийска улица, за да могат жителите и посетителите на столицата да се насладят на организираните културни събития в спокойната и приятна градска атмосфера, като и тази година събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

На 4-ти август София ще се преобрази с традиционното затваряне на ул. "Шишман", където Фестивалът стартира с еко-темата „Екоморфози". От 16.00 до 22.00 ч. жителите и посетителите на град София могат да се докоснат до пъстротата на културата и изкуството, съчетани с представянето на екологичния и био начин на живот в градски условия, а организаторите са подготвили куп интересни и полезни инициативи по време на първия ден от Фестивала.

Стремейки се да популяризира активния начин на живот и отговорното отношение към природата, на 4 август екипът на ПроКредит Банк ще разкаже за екологичните инициативи, които провежда сред служители и клиенти на банката, както и какво е енергийна ефективност и защо е важна за опазването на околната среда. Служители на банката ще споделят и практични съвети за това как да намалим потреблението на ресурси и направим дома си ефективен, да намалим месечните си битови сметки и същевременно спомогнем за опазването на природата.

В тематичната инициатива ще се включи кампанията на Европейската комисия „Екс-пушачите са неудържими", която ще мотивира младите да откажат цигарите или да продължат да не пушат. От Фондация "Българска Хранителна Банка" ще се проведе кампания за набиране на храни и средства, а посетителите ще могат да се присъединят като доброволци и симпатизанти в подкрепа на каузата на БХБ.

Доброволческият екип на Slow Food в България ще разположи свой кът, където ще представят вкусни и важни теми, свързани със съхраняване на биоразнообразието и кулинарните традиции и култура на българите. Същевременно канят всеки желаещ да се включи в инициативата, като донесе домашно приготвена храна, която да сподели с гостите на "София диша".

Екипът на Био игри е подготвил редица изненади за най-малките посетители на "София диша". В тяхната „Транспортна работилница" децата и родителите ще се запознаят със замърсителите на околната среда, идващи от транспортната система и заедно ще имат задачата да открият нови начини на транспорт.

Екоморфозите на „София диша" няма да подминат артистичния дух. Радио-проектът на БНР „Европа за мен" ще се включи на фестивала, подкрепяйки кандидатурата на София за културна столица. Младите хора ще бъдат провокирани да опишат представата си за европейските граждански права чрез похватите на уличното визуално изкуство.

Фестивалът „София диша" ще продължи и през следващите недели от месец август със „Словото зове" на ул. "Ангел Кънчев" на 11-ти, визуални изкуства с името „Ветрове от цветове" на ул. "Пиротска" на 18-ти и ще завърши на 25-ти август с „Песента на танца" на пешеходната част на бул. "Витоша". През месец септември ще се пренесе в големите столични квартали, разположени в периферията на града, като Кварт Фест.

 

Във връзка с фестивала се предвиждат промени в движението и паркирането около улиците на провеждане на събитията:

1. От 08:00 часа до 22:00 часа на 4.08.2013 г. (неделя) ще се забрани престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи събитието, по ул. „Цар Иван Шишман", между ул. „Граф Игнатиев" и ул. „Аксаков". Ще бъдат спрени за движение и следните перпендикулярни улици:

ул. „Генерал Паренсов" – между бул. „Васил Левски" и ул. „6-ти септември".
ул. „Ген. Йосиф В. Гурко" – между бул. „Васил Левски" и ул. „6-ти септември".
ул. „Иван Вазов" - между бул. „Васил Левски" и ул. „6-ти септември".
ул. „Славянска" – от ул. „6-ти септември" и ул. „Добруджа" до бул. „Васил Левски".

2. От 08:00 часа до 22:00 часа на 11.08.2013 г. (неделя) ще се забрани престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи събитието, по ул. Ангел Къчев, между бул. „Патриарх Евтимий" и ул. „Солунска". Ще бъдат спрени за движение и следните перпендикулярни улици:

ул. „Хан Аспарух" – между ул. „Христо Белчев" до ул. „Г.С. Раковски".
ул. „Неофит Рилски" – между ул. „Г.С. Раковски" до ул. „Христо Белчев".

ул. Петър Парчевич" – от ул. „Христо Белчев".
Ул. „Уилям Гладстон" – между ул. „Рачо Димчев" и ул. „Христо Белчев".

3. От 08:00 часа до 22:00 часа на 18.08.2013 г. (неделя) ще се забрани влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи събитието, по ул. „Цар Самуил" (в остечката между бул."Тодор Александров" и ул. „Екзарх Йосиф") и ул. „Княз Борис I" (в отсечката между ул. „Екзарх Йосиф" и бул."Тодор Александров").

4. От 08:00 часа до 22:00 часа на 18.08.2013 г. (неделя) ще се забрани влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи събитието, по ул. „Неофит Рилски" (в пресечката между ул. „Христо Белчев" и ул. „Цар Асен") и ул. „Уилям Гладстон" (в пресечката между ул. „Христо Белчев" и ул. „Цар Асен").

За улеснение на живущите в района е предвидено паркинговото пространство на пл. „Народно събрание", ул. „Гурко", (в отсечката между бул."Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"), Храм-паметник „Св. Александър Невски", а непреместените автомобили с регистрация на водача и/или МПС по местоживеене ще бъдат преместени безплатно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай